Видеонаблюдение по време на избори да има във всяка секционна избирателна комисия, но то да се включва след края на изборния ден. Такова предложение за промяна в Изборния кодекс преди второто четене на ремонта му са внесли депутати от "Воля" преди коледните празници. Текстовете ревизират собственото им първоначално предложение, което бе прието на първо четене - видео заснемане във всяка секция да тече по време на целия изборен ден и то да се излъчва в реално време на сайта на съответната районна избирателна комисия. 

Приетата първоначално редакция срещна критика заради евентуален риск от нарушаване на тайната на вота, както и заради това, че ще може да бъде проследено кой гласува и кой - не. Освен това техническото обезпечаване на подобна практика при наличието на 12 000 секции на територията на страната би излязло много скъпо. А за да е ефективна мярката - и качеството на записа на камерите трябва да е добро, и изискуемият интернет ресурс и хардуерът за запис и съхранението му са сериозна инвестиция. Ра Като цяло обаче идеята бе гласувана от ГЕРБ и ДПС, а и президентът Румен Радев се изказа положително. 

В новия вариант от "Воля" предлагат текста да придобие следния вид: 

"Всяка избирателна секция се оборудва с видеозаснемане. Видеозаснемането в края на изборния ден и се изключва след преброяване на гласовете, изготвяне на протокола и опаковането на изборните книжа  и мателиали от секционната избирателна комисия. Видеозаснемането се излъчна на живо в сайта на районната избирателна комисия, съответно на общинската избирателна комисия (според вида избори, които се провеждат - б.р.)..."

Уточнено е, че видеокамерите трябва да бъдат насочени така, че да обхващат работата на всички членове на секционната избирателна комисия във всяко едно време. Освен това е предвидено записите от изборния ден във всички 12 000 секции да се съхраняват за период от 4 години, а в случай на възникнали спорове - до разрешаването им.

Нито в първоначално приетия вариант, нито към мотивите за редакционните поправки няма примерен разчет колко би струвало нововъведението, ако бъде прието. 

Текущите промени в Изборния кодекс, които се очаква да бъдат финализирани до края на януари, тъй като предстоят европейски избори през май, се предлага още де факто драстично ограничаване на машинното гласуване, както и практически отмяна на въвеждането на електронно гласуване. 

Промени се предвиждат и н начина на изписване на номерата на кандидатите в партийните листи, за да не стават повече грешки с преференциалното гласуване заради дублиране на номер на партия и конкретен кандидат от листата й.

 
Крайният срок за предложения за промени в Изборния кодекс прези второто му четене в Народното събрание е 15 януари.
До момента няма постъпили становища, но вече има призиви към президента Румен Радев да наложи вето, ако бъде осакатено машинното гласуване, което според действащия закон е задължително като опция във всички изборни секции, както и ако бъде отложен за неизвеството бъдеще електронният дистанционен вот.