Стотици ливанци протестираха днес в Бейрут срещу влошаващото се икономическо положение. Засилва се и гневът срещу политиците, озовали се в задънена улица, опитвайки се да съставят правителство след изборите през май, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Шествието на протестиращите стигна до сградата на правителството в центъра на Бейрут. Демонстрантите носеха плакати с призиви за преодоляване на политическата парализа и спиране на корупцията. Някои от протестиращите бяха с "жълти жилетки" по подобие на антиправителствените демонстранти във Франция. Също като във Франция призивът за протестите тръгна от социалните мрежи. Някои от участниците в шествието използваха като символ "жълта жилетка" с кедрово дърво (националния символ на Ливан). 

В един момент разгневени протестиращи започнаха да замерят силите за сигурност с шишета с вода. Така се стигна до противопоставяне между силите за сигурност, които бяха поставили заграждения, и протестиращите и центърът на Бейрут беше блокиран. В следобедните часове демонстрантите постепенно започнаха да се разотиват, но въпреки това десетки протестиращи тръгнаха към един от деловите райони на Бейрут с възгласи "Революция!" и призиви към другите хора да се присъединят към тях.

През последните седмици Ливан е обхванат от протести, тъй като след парламентарните избори през май политиците не успяха да съставят правителство. Вчера усилията за формиране правителство на националното единство се провалиха и това подхрани гнева на недоволните. 

Демонстрантите днес скандираха: "Народът иска да свали режима" - лозунг от Арабската пролет през 2011 г. Протестиращите, които заявиха, че не представляват политически партии, настояват за по-добро здравеопазване, заетост и ликвидиране на корупцията.

"Искаме правителство", скандираше един от тях пред телевизионен репортер.

"Аз съм тук, за да се боря срещу корупцията в държавата. Тук сме, за да си върнем социалните придобивки. Имаме нужда да живеем като човешки същества. Имаме нужда нашето правителство да ни уважава", каза Мишел Хадж, друг протестиращ.

Ливанската политическа система е изградена на религиозен принцип. Различните вероизповедания си поделят властта, за да поддържат деликатния баланс след приключилата през 1990 г. гражданска. Политиците обаче са разделени заради войната в съседна Сирия, както и по други въпроси и това често парализира процеса на вземане на решения в Ливан, отбелязва Асошиейтед прес.