Началото на мандата на 44-ия парламент започна с обнадеждаваща инициатива. Тогавашният председател на институцията Димитър Главчев от ГЕРБ възстанови съществуването на Консултативния съвет по законодателство, съществувал и назад в годините, но закрит в първия мандат на партията на Бойко Борисов. Във въпросния орган към парламента се канят именити специалисти по право. А целта му е да консултира депутатите и да дава становища по внасяните законопроекти, за да се подобри качеството на законотворчеството. 

Това бе и заявката през 2017 г. от страна на Главчев. Той покани за председател на съвета проф. Огнян Герджиков - и бивш председател на Народното събрание, и професор и преподавател по право в Софийския университет, и бивш служебен премиер. Герджиков се съгласи, събра екип, а и в 44-ия парламент, в който юристите са кът, се очакваше това да е добра новина. 

Година и половина по-късно проф. Герджиков написа писмо до сегашната председателка на парламента Цвета Караянчева. Той настоява Консултативният съвет по законодателство да бъде закрит. Защото "съществуването му е безсмислено"

Оказва се, че през цялата 2018 г. нито от ръководството на Народното събрание, нито председателите на парламентарни комисии (почти всички са от ГЕРБ и "Обединени партиоти") са потърсили съвета. По какъвто и да било въпрос. 

От създаването на консултативния орган през октомври 2017 година депутатите са поискали от него позиция по точно два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за Административнопроцесуален кодекс (АПК).

През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит.

Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено", пише в писмото на проф. Герджиков, за което първо съобщи "Медиапул".

Посланието е ясно - юристите не искат по никакъв начин имената им да се обвързват с начина, по който се пишат закони и крайния резултат от това.

През март тази година Огнян Герджиков обяви публично, че в последните години законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално". И че е търсил настоятелно среща с Караянчева, за да поговорят за бъдещето на Консултативния съвет. Една от критиките на юриста тогава бе срещу промените в банковия закон, предложени от депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски. Приетите обаче от парламентарното мнозинство, крепящо се на ГЕРБ текстове, също не бяха подложени на анализ.