"Движение България на гражданите" (ДБГ) ще сезира Европейската комисия (ЕК) заради манипулирания пазар на ток у нас. Това се казва в позиция на партията. Според движението, което възникна около Меглена Кунева, българската енергийна борса е само имитация на свободен пазар и това ще доведе до нова солена глоба за страната ни.

"За да се нарече нещо свободен пазар, на него трябва да има конкуренция между продавачите и купувачите. 90% от тока на борсата се продава от 3 дружества, които имат един собственик - държавата. Има достатъчно доказателства, че те са в картел помежду си и че търгуват с вътрешна информация в полза на едни близки до властта бизнеси и в ущърб на всички останали", заявиха от партията с лидер Димитър Делчев.

Според тях правителството не успява да обясни защо в едни случаи оферти за евтин ток се приемат секунди след като са направени, а в други купувачите не могат с дни да си купят електричество, докато цената не скочи с 350%. По данни на ДБГ над 130 000 фирми в България са застрашени от фалит заради зачестилите манипулации на енергийния пазар.

"Тези факти показват, че скалъпената на бързо борса за електроенергия не отговаря в достатъчна степен на европейските правила и България е застрашена от нова санкция от ЕК. Докато на нашата борса няма информация кой продава тока, румънската енергийна борса ОРСОМ е напълно прозрачна и интегрирана с чешката, унгарската и словашката. Поради тази причина цената на електричеството там често е по-ниска и многократно по-предвидима за бизнеса", обясниха от ДБГ.

В позицията се припомня, че България вече беше глобена от Европейската комисия със 150 млн. лв. заради блокиране на конкуренцията в газопреносната си мрежа. В изказванията си след това министър-председателят Бойко Борисов призна вината за блокиране на свободния достъп до тръбите. Русия също ни осъди за още 1,240 млрд. лв. заради АЕЦ "Белене", а EVN води иск за 1,200 млрд. лв.

"Категорично заявяваме, че народът не е длъжен да плаща от джоба си над 3 млрд. лв. глоби и по-високи цени за ток и газ заради политиката на ГЕРБ в подкрепа на корупцията и монополите в страната", казват още от ДБГ.