ЕС  за първи път ще забрани някои търговски практики, оценявани като нелоялни, в сектора на хранително-вкусовата промишленост, съобки днес Еврокомисията.

Така земеделските производители и малките и средни предприятия ще бъдат по-добре защитени от големите промишлени групи и търговци.

Споразумението е било постигнато снощи между преговарящите на страните членки на ЕС и Европейския парламент. Става дума за забраната на 16 нелоялни търговски практики. Те са ммятани за нелоялни, тъй като са били наложени едностранно от един партньор на друг.

Сред забранените практики са забавените плащания и анулиранията на поръчки в последната минута на малотрайни продукти за земеделски производители и други доставчици на храни.

„Искаме земеделските производители да получават справедлива цена за произвежданото от тях и да бъдат признати заради ключовата роля, която играят в нашето общество“, изтъкна Елизабет Кьостингер – министърката на земеделието на Австрия, която в момента е председател на ЕС.

Еврокомисарят за земеделието Фил Хоган обеща, че земеделските производители в ЕС вече ще бъдат защитавани от най-големите оператори, които действат несправедливо и в разрез с правилата.

Тези мерки ще се прилагат за всички участници във веригата на хранително-вкусовата промишленост с максимален пласмент 350 милиона евро. Това ограничение не присъстваше в първоначалното предложение.

Мерките ще важат за дистрибуторите, преработвателните предприятия, търговците на едро, кооперациите и организациите на производителите.