Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС  за първи път ще забрани някои търговски практики, оценявани като нелоялни, в сектора на хранително-вкусовата промишленост, съобки днес Еврокомисията.

Така земеделските производители и малките и средни предприятия ще бъдат по-добре защитени от големите промишлени групи и търговци.

Споразумението е било постигнато снощи между преговарящите на страните членки на ЕС и Европейския парламент. Става дума за забраната на 16 нелоялни търговски практики. Те са ммятани за нелоялни, тъй като са били наложени едностранно от един партньор на друг.

Сред забранените практики са забавените плащания и анулиранията на поръчки в последната минута на малотрайни продукти за земеделски производители и други доставчици на храни.

„Искаме земеделските производители да получават справедлива цена за произвежданото от тях и да бъдат признати заради ключовата роля, която играят в нашето общество“, изтъкна Елизабет Кьостингер – министърката на земеделието на Австрия, която в момента е председател на ЕС.

Еврокомисарят за земеделието Фил Хоган обеща, че земеделските производители в ЕС вече ще бъдат защитавани от най-големите оператори, които действат несправедливо и в разрез с правилата.

Тези мерки ще се прилагат за всички участници във веригата на хранително-вкусовата промишленост с максимален пласмент 350 милиона евро. Това ограничение не присъстваше в първоначалното предложение.

Мерките ще важат за дистрибуторите, преработвателните предприятия, търговците на едро, кооперациите и организациите на производителите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.