Американската Мейджър лига по бейзбол (МЛБ) и Кубинската бейзболна федерация подписаха исторически договор, целта на който е да позволи на състезателите от Острова на свободата да играят свободно в САЩ и да спре прословутите бягства.

Има условия. Желаещите да отидат в Америка трябва да са навършили 25 г. и да имат минимум шест сезона в кубинските дивизии. Който отговаря на това, е свободен да подпише професионален договор в МЛБ. Стига да получи и работна виза. В замяна щатската професионална лига ще превежда на федерацията в Хавана процент от финансовия бонус на играча при сключване на контракт (signing bonus). Средната стойност на тази сума за кубинците в МЛБ е около 1 милион долара за подпис, посочва "Асошиейтед прес".

Ако все пак кубинец реши да избяга в САЩ, каквато е практиката от десетилетия, той няма да има право да играе един или два сезона. Който е запознат с един от най-популярните спортове в Америка знае, че някои от най-добрите в МЛБ са от Острова на свободата.

"Вашингтон поуст" посочва, че договорът е подписан в условията на влошени отношения между САЩ и Куба. По времето на Барак Обама двете страни затоплиха връзките си, но президентът Доналд Тръмп върна всичко назад. През есента Тръмп удължи с още година търговското ембарго спрямо Куба. Затегнати бяха икономически мерки, върнаха се и ограниченията при пътуване между двете страни.

Всичко това прави споразумението още по-значимо, но най-важното е, че това е решителна стъпка за спиране на бягствата на кубински бейзболисти. Понякога те са много опасни и с риск за живота, стига се до трафик, намесени са наркокартели, припомнят медии отвъд океана.

Договорът е до 31 октомври 2021 г. Ако даде резултат и двете страни са доволни, може да бъде продължен.

По времето на Фидел Кастро бейзболистите бегълци бяха обявявани за невъзвращенци в родината си. 

Пред АП комисионерът на МЛБ Роб Манфред коментира, че основната цел на договора е именно тази - да се прекрати трафика на кубински бейзболисти от криминални организации.

"Вече имаме легална и сигурна алтернатива", добавя той.

През 1871 г. роденият в Хавана Естебан Беян става първият кубинец, който се подвизава в бейзболната лига на САЩ. Оттогава са го последвали над 200 негови сънародници.

Звездата от 70-те години Тони Перес дори е член на Залата на славата на МЛБ - нито един друг кубинец няма тази чест. 

През 2012 г. звездата на "Лос Анджелис Доджърс" Ясиел Пуиг (тогава на 21 г.) е вкаран в САЩ от рибарско селище с помощта на трафиканти на хора - в замяна на процент на бъдещия му мултимилионен договор. Имаше дело в Маями, което приключи с осъдителни присъди за членове на бандата две години по-късно.