Бразилия ще се оттегли догодина от Глобалния пакт за сигурна, организирана и легална миграция, потвърди вчера новоизбраният президент на южноамериканската държава Жаир Болсонаро, цитиран от БТА.

"За съжаление, действащият министър на външните работи на Бразилия Алоизио Нунес подписа договора на ООН за миграцията. Мисля, че всички знаят какво се случва във Франция, в някои райони на Франция е направо непоносимо да се живее и тенденцията е в това, че нетърпимостта ще продължава единствено да се увеличава. Онези, които са пристигнали там, бяха приети от френския народ по най-добрия начин, но вие знаете каква е историята на тези хора, те не пускат корени и искат да спазват своята култура, след като са получили всички права и привилегии. В резултат на това Франция страда", заяви бъдещият държавен глава в изказване във Фейсбук.
"Не искаме това да се повтори в Бразилия. Не сме против имигрантите, но пристигането им в Бразилия трябва да бъде строго контролирано. В противен случай - доколкото това зависи от мен като държавен глава, те няма да дойдат тук. Заедно с министъра на външните работи, който ще встъпи в длъжност през януари заедно с мен, ще излезем от този договор а миграцията", обяви Болсонаро.

По-рано Ернесто Араужо, който ще оглави външното ведомство след встъпването на Болсонаро в длъжност, обяви, че Бразилия ще излезе от договора за миграция. Според дипломата този документ е "неподходящ инструмент за решаване на проблема". Араужо каза, че трябва да бъдат изработени критерии, "гарантиращи сигурността както на мигрантите, така и на гражданите на страните, в които те пристигат".