Съветът по сигурността към Министерския съвет, който заседава тази сутрин, е приел "с консенсус" "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Става въпрос за станалия печално известен работен документ - стратегия, публикуван на сайта на военното министерство и после оттеглен, който определяше Федерацията като заплаха за националната ни сигурност. Стратегията бе незабавно свалена, за да бъде доработена преди приемането й от съвета по сигурността. 

Клуб Z научи, че в одобрения днес вариант тонът е значително смекчен.

В документа се говори за ситуацията след анексирането на Крим, но не и че Русия е заплаха за България. Заявка, че спорните текстове ще бъдат променени в тази посока даде вчера и служебният премиер Георги Близнашки, който посочи, че не може на велика сила като Русия да бъдат прикачвани подобни определения.

"В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане", посочват още от пресцентъра на Министерския съвет.

Във "Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО.

На базата на тази визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. правителството ще приеме Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-тото Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание, допълват от кабинета.