В края на пленарната седмица парламентът прие на първо четене промени в антикорупционния закон. В тях е записано, че процедурата по отнемане на имущество може да продължи дори ако човекът, който е обект на тази процедура, се окаже невинен в хода на съдебното производство. Тези поправки предзвикаха сериозно възмущение сред обществото. Текстовете обаче минаха доста лесно през пленарната зала без почти никакви дебати.

При гласуването 116 депутати бяха "за", 6 "против" и 25 "въздържали се". Ето как се разпределят те по парламентарни групи според разпечатката на гласуването:

За - 78 от ГЕРБ, 5 от БСП, 17 от "Обединени патриоти", 15 от ДПС, 1 независим

Против - 3 от БСП и 3 от "Воля"

Въздържали се - 25 от БСП

Специално отбелязване заслужават имената на онези депутати, които нарушиха всеобщия консенсус по повод тези спорни поправки и гласуваха "против". Подобни събития са рядкост в парламента, особено ако става дума за закон, подкрепен категорично от главния прокурор Сотир Цацаров и цялата репресивна машина на държавата.

Ето малцината, които се оказаха достатъчно смели, за да се противопоставят на спорните поправки, свързани с т.нар. гражданска конфискация:

Александър Паунов (БСП), Манол Генов (БСП), Милко Недялков (БСП)

Албена Найденова (Воля), Боряна Георгиева (Воля), Полина Цанкова-Христова (Воля)