Последната вълна от компютърни атаки срещу американски банки подчертава постоянната заплаха, кояго тегне над глобалния финансов сектор, след като броят на нападнатите от т.нар. троянски коне банки финансови институции е нараснал тройно през последната година, пише в. "Файненшъл таймс".

Експерти по кибер сигурност предупреждават за постоянна заплаха от страна на организирани престъпни групи над финансовия сектор, след като ФБР и Сикрет сървис започнаха разследване заради скорошните атаки над американски мегабанки, сред които и "Джей Пи Морган".

Сайтовете на банки, финансови и разплащателни системи по цял свят са цел на вируси от типа "троянски кон", които се маскират като безопасен софтуер, но могат да им причинят най-разнообразни щети.

Международната асоциация на комисиите по ценни книжа предупреждава, че следващият голям финансов шок ще дойде от кибер пространството.

Потенциалът за загуби е огромен, след като веднъж хакерите преминат през бариерите за достъп до вътрешната система на банките, казва Майкъл Коутс, директор по сигурността в компанията Shape Security.