СИМОНА РУСЕВА

НАТО планира създаване на корпус за бързо реагиране от 4000 военни, който ще бъде разположен в държави членки на пакта. Той винаги ще е в пълна бойна готовност, за да отвърне на евентуален удар на Русия.

Наричан още “Острието на копието”, корпусът трябва да е в състояние в рамките от 2 до максимум 7 дни да бъде дислоциран на Изток. Планира се и увеличаване на боеготовността на армиите на членките на НАТО, за да може в случай на нужда да се окаже подкрепление на “Острието”.

Това съобщава днес “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ), позовавайки се на високопоставен източник от пакта.

Вече бил готов план за действие за повишаване на боеготовността, който ще бъде представен на срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс, твърди изданието. Посланиците на 28-те членки на отбранителния съюз са одобрили 20-страничния документ с гриф “секретно”. В него Русия била окачествена като “заплаха за евроатлантическата сигурност”. Поведението ѝ в Украйна било анализирано като “hybrid warfare” (хибридно, неконвенционално водене на война).

Заради руската заплаха НАТО предвиждала да изгради и 5 нови свои бази в Източна Европа - в Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния.

НАТО се задължавала и да завиши възможността на източните си членки да приемат войскови подкрепления, се посочвало в документа. Това щяло да стане чрез нови командни структури и разполагане на въоръжения.

Предвиждало се в трите балтийски републики, Полша и Румъния да се изгради по една мултинационална база за извършване на разузнавателна дейност, но и за логистика и планиране на военни операции. Във всяка от петте държави непрестанно ще са на разположение от 300 до 600 души. Същевременно в тези държави на ротационен принцип и за неограничен перод от време ще се разположат малки бойни подразделения. Ще се извършват и перодични военни учения с участието на няколко хиляди войници. Те ще тренират отбрана срещу руско нападение. Дори Германия била готова да участва в ротационните бойни групи.

Ще се подсили персонално и регионалната главна квартира на НАТО в Щетин, чието ръководство е поверено на Полша, Германия и Дания.  В случай на конфликт то трябва да е в състояние да командва 60-хилядна съюзническа войска, твърди ФАЦ, позовавайки се на секретния документ на пакта.