Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Помните ли "малкия Меси от Афганистан"? Момчето, което трогна целия свят с имитация на фланелка от найлонов плик, на който стоеше номера и името на великия аржентинец?

Наскоро семейството на Муртаза Ахмади отново е било принудено да напусне дома си в провинция Газни заради изнудване от талибани и военни действия, информира агенция "Франс прес".

В началото на 2016 г. светът научи как 5-годишният тогава Муртаза гони топката в Афганистан с "екип" на Аржентина на Меси. Месеци по-късно момчето и семейството му станаха бежанци. Те се завърнаха в къщата си, а малкият футболист имаше истински екип на своя идол със съдействието на УНИЦЕФ.

Краят на годината бе щастлив за фамилия Ахмади - Муртаза срещна Меси в Доха, Катар, където каталунците играха демонстративен мач с местни "Ал Ахли". Малчуганът излезе на терена с величието, не искаше дълго време да го пуска.

Известността на Муртаза обаче му и вреди. Напоследък талибаните отново започнали да заплашват семейството му.

"Местни талибани ни се обаждат и казват: Вие станахте богати, дайте ни парите, които ви даде Меси. В противен случай ще вземем сина ви", разказва майката Шафика пред "Франс прес".

Една нощ през ноември Ахмади се събуждат посред нощ заради стрелба край дома им. И бързо се изнасят. Шафика казва, че дори не са имали време да вземат любимата вещ на Муртаза - екипа от Меси, на който има специален автограф. Момчето, родителите и братята му оттогава са в Кабул.

"Меси ми липсва, споделя Муртаза пред АФП за срещата си с Лео в Доха. - Когато го срещнах, му казах: "Здравей" и "Как си?". Той ми благодари и каза да се пазя. После излязохме на терена заедно, където той щеше да играе, а аз да го гледам."

Родителите на момчето още не са го пращали на училище, нито го пускат да играе на улицата в Газни - заради собствената му сигурност. Провинцията на книга се контролира от правителството на Афганистан, но талибаните постоянно правят набези там и опитват да си върнат контрола.

Хиляди бежанци още не могат да се върнат по домовете си заради последния военен конфликт от средата на ноември.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.