Германските християндемократи ще изберат на започващия днес двудневен конгрес в Хамбург своя нов партиен лидер, който може да оглави най-голямата икономика в Европа, когато Ангела Меркел напусне канцлерския пост, съобщи ДПА.
Двама от общо 12 кандидати се откроиха като фаворити да наследят Меркел на поста партиен председател - генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и бизнесменът и някогашна влиятелна фигура в ХДС Фридрих Мерц.

Анегрет Крамп-Каренбауер.

Амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан - голям критик на Меркел от дясното крило на партията - също участва в надпреварата.

Фридрих Мерц.

Състезанието за най-висшия партиен пост между генералния секретар на ХДС е и битка за бъдещата посока на партията. След 18 години с Меркел начело на ХДС и 13 години на канцлерския пост някои фракции в партията са склонни да скъсат с нейната ера на прагматизъм и центризъм.
Някои анализатори смятат, че този вот ще тласне ХДС в по-консервативна посока, което ще окаже влияние върху баланса на силите в Европа и на регионалните съюзи.

"Всички основни кандидати са по-консервативни и по-големи традиционалисти от Меркел", заяви пред ДПА политологът от Берлинския свободен университет Торстен Фаас.

Новият лидер ще бъде избран с гласовете на 1001 делегати от Християндемократическия съюз (ХДС).

Меркел обяви през октомври, че ще се откаже от лидерския пост в ХДС и няма да се кандидатира за преизбиране за канцлер на изборите през 2021 година. Така че който спечели в гласуването на конгреса, има добри шансове да стане следващият канцлер на Германия.
ХДС е една от най-успешните партии в Европа и до голяма степен доминира политическия живот в Германия от края на Втората световна война. Основан през юни 1945 г., Християндемократическият съюз е в управлението през 49 от последните близо 70 години.
Партията обаче има повече откогато и да било нужда от нов тласък, посочи Франс прес. Атакуван отдясно от "Алтернатива за Германия" и разяждан в центъра от Зелените, ХДС и баварският му съюзник - Християнсоциалният съюз - биха получили едва 26-28 процента от гласовете, ако изборите бяха днес, прогнозират социолози.
За кандидатите за ръководния пост в ХДС целта е да си върнат избирателите. Оттам идва и особено твърдата им позиция по въпроса с приемането на мигранти. Мерц дори постави под въпрос правото на убежище по начина, по който фигурира в конституцията. Крамп-Каренбауер защитава идеята да бъде прогонван незабавно всеки бежанец, признат за виновен за извършване на престъпление, пише БТА.