Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова остават в ареста. Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно. За него бе съобщено освен от съда, и на профила на Иванчева във фейсбук.

Двете обвиняеми в подкуп искаха промяна на мярката за неотклонение в по-лека - поне "домашен арест". Първата инстанция на два пъти уважи искането, но втората - не.

На 16 ноемви съдията от СНС Иво Хинов пусна за твтори път и двете, позовавйки се на съдебно психиатрична, и на съдебно медицинска експертиза. Той прие, че условията в ареста след повече от 7 месеца застрашават дори менталните им способности - да се защитават адекватно.

Определението му трябваше да влезе в сила веднага в частта с домашния арест, но АСНС го отмени същия следобед, когато роднините на двете ги чакаха часове наред с багажа пред "Майор Векилски". 

Затова пък за същинското определение Апелативните спецсъдии никак не бързаха - чак до днес.

"Задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел СНС. И двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ. От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания. Продължаване действието на най – тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими", пишат от АСНС.