Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Индийската компания "Индия пауър" е потвърдила пред БНР, че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

Компанията, която беше в съдружие с българската "Фючър енерджи", е вторият класиран кандидат след "Инерком", еднолична собственост на Гинка Върбакова. След като в края на миналия месец от "Инерком" не успяха да осигурят финансирането по сделката, което е над 320 милиона евро, от централата в Прага потвърдиха, че започват преговори с втория класиран кандидат.

Предмет на сделката е най-голямото електроразпределително дружество в Западна България с близо 3 милиона клиенти и още няколко дружества на ЧЕЗ у нас.

В позицията си до БНР от индийската компания казват, че по стратегически причини няма да коментират още каквото и да било развитие по сделката, но се надяват скоро да има какво да кажат.

Само преди три дни притежаваното от Върбакова дружество обяви в изявление до медиите, че "Инерком" има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката за покупка на българския бизнес на чешката енергийна компания CEZ.
 
"Инерком" и ЧЕЗ имат валиден договор и "Инерком" полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора - получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му. Сделката между ЧЕЗ и "Инерком" следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции", се казва в съобщението.

Комисията за защита на конкуренцията не одобри сделката, а "Инерком" обжалва пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за 14 май 2019 година.

Представители на "Инерком", сред които и Гинка Върбакова, така и не бяха допуснати в надзора на общите събрания на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.