Бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж обяви, че напуска партията, която по думите му е станала неузнаваема заради все по-голямото й отваряне към екстремисти и расисти, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"С болка в сърцето и след всичките години, които посветих на партията, днес напускам ЮКИП", написа Фараж в коментарна статия във в. "Телеграф".
"След като Консервативната и Лейбъристката партия открито нарушиха обещанията си за референдума и парламентарните избори, ЮКИП би трябвало да е с висок резултат в проучванията на общественото мнение. Трябва обаче със съжаление да призная, че сега вече смятам, че това няма да се случи. Има огромно пространство за партия на Брекзита в британската политика, но то няма да се запълни от ЮКИП", добави един от водещите гласове за излизането на Великобритания от ЕС и лидер на ЮКИП от 2006 до 2015 г.

Фараж споменава несъгласието си с нарастващата радикализация на партията, което приписва на начина на управление на сегашния лидер Джерард Батън. Той пък е назначил за свой съветник антиислямския крайнодесен активист Томи Робинсън.

Под мое ръководство ЮКИП не приемаше екстремисти, но при управлението на Батън "партийният курс се е променил фундаментално", пише Фараж.