Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Става все по-очевидно, че разнообразните недоразумения, които ни причинява властта, се дължат на една основна причина. Не, не е само до алчност, морална нечистоплътност или природна глупост. Просто не са разбрали, че вече е XXI век. Живеят с по един-два века назад.

Каква е разликата ли?

В XXI век през последните седмици аз гледам разпродажби на соларни панели. Стигам до извода, че догодина по това време за около 5000 лева (цената на стара кола) ще мога, с наличната ми фотоволтаична система, да кача капацитета от 5 киловата на 10. И завинаги да се откача от ЕРП-то.

Искам ток - правя си го сам. Като онова с кравата: имам си такава - пия мляко. След още пет години цената ще е наполовина и всеки човек на приличен трудов договор ще може да си произвежда семейния ток.

Ако слушате властта обаче, след пет години ще сме не в 2023-та, а в най-добрия случай нейде около 1953 г. Ще строим АЕЦ по технологии, за последен път били „нови“, когато съм тръгвал в първи клас. Едни десетина милиарда ще трябва да бъдат гръмнати в това „мирният атом“ да ти пържи яйца вкъщи.

Пак според обитателите на ХХ век голям удар ще е да заложим на руския газ. Да инвестираме към два милиарда в нова газопреносна мрежа за газа на "Газпром". Срещу което да получаваме към 1 процент възвръщаемост годишно. И така да изплатим инвестицията през XXII век, когато за фосилните енергии децата ще учат в учебниците по история.

Да направим сметки на око. АЕЦ + нова газопреносна мрежа = 12 милиарда харч за „енергия“. Делим на три милиона домакинства = 4000 лева на домакинство. След пет години с толкова пари всяко домакинство ще може да си инсталира система за соларен ток с мощност между 5 и 10 киловата (в зависимост от бързината на развитие на техниката).

Инвестициите в АЕЦ и в нова газопреносна мрежа няма да се изплатят никога. Същите инвестиции в модерна енергия ще се изплатят за 5-6 години. Кое е по-ефективно?

Това моето обаче е мислене, характерно за XXI век. А нашите управници живеят в ХХ, и то в социалистическия му вариант.

А някои не са напуснали дори XIX век. От оня ден всички управници - и сегашни, и доскорошни - са се подредили в единен строй и скандират: „Искаме си ТЕЦ-а с лигнитните въглища! Искаме си и лигнитните въглища!“

Това не е дори ХХ век. Това е вече 1853 г., макар опакована в термините на XXI век: „Ние сме за екологията и чистия въздух и затова си искаме лигнитния ТЕЦ и лигнитните въглища!“ Няма логика? Няма. А има ли логика тялото ти  да се намира в XXI век, а главата ти да е останала в XIX?

Много добре помня как в шести клас учителката по география ни обясняваше, че лигнитните въглища са най-некачествените възможни. „По-скоро кал, отколкото въглища“, казваше. И днес, през 2018 г., ние пазим правото си да правим ток от кал? И това го говорят хора, които все пак всеки ден ползват технологиите на XXI век, като например смартфоните си...

Ама да имало било миньори... И аз искам да има машинописки, ама няма. Вече няма. Имаше. Изчезнаха обаче, защото дойде XXI век. Изчезнаха и телефонистките. И словослагателите. И калайджиите. И джамалджиите. И точиларите. И каруцарите. И огнярите в парните локомотиви. И производителите на манивели. И още куп професии, в които работеха стотици хиляди.

Това е положението. Всичко тече, всичко се променя. Който не ще да се променя - се удавя.

Не успях да намеря данни колко миньори има в България в момента. В Британия обаче преди век са били малко под милион и двеста хиляди, а днес – малко под десет хиляди. Спад на заетостта от 12 пъти.

И? Англичаните са станали по-бедни? Останали са без ток?

А германците пък затварят ТЕЦ-овете си, които работят на лигнитни въглища. Защото си нямат миньори? Напротив, имат си - в лигнитната индустрия са към 20-ина хиляди. Имат си обаче и приоритети, характерни за XXI век. Като например да не дишат фини прахови частици и да не затоплят природната среда, за да могат в нея да живеят и децата им.

У нас не сме германци, нито дори англичани. Затова управляващите ни пробутват следната басня:

„Икономиката расте и нуждата от електричество ще расте също. Трябват ни и стари и нови мощности - големи...“

Икономиката расте и нуждата от ток също? Я да видим. Между 1985 и 2005 година британската икономика нараства около три пъти. За същото време консумацията на ток в тази икономика е нарастнала... с една осма.

Така е в XXI век. Произвеждаш все повече, но за единица произведено харчиш все по-малко ток. В ХХ век - и особено при социализма - не беше така. Сега е. Свиквайте.  

Ако наклонността на нашите управници да живеят един-два века назад е просто плод на незнание - има начини това да бъде преодоляно с кратки ограмотителни курсове. Ами ако е плод на нещо друго? Природната глупост например е нелечима; ще трябва да ги сменяме с нови модели. А ако нещата опират до тежка зависимост от свои олигарси или от чужди държави - това е вече подсъдно.

Само да не се окаже, докато ние се чудим дали да ги обучаваме, сменяме или съдим - те да ни извъртят обичайния номер. Да спретнат посред зима режим на тока, за да ни пробутат руските атомни бойлери, калните тецове и „Бойкова (газова) бара“.

Всъщност, май вече започват...

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Аман от невежи комунисти!

Женя, съветвам те да останеш при твоя "научен комунизъм" и въобще да не споменаваш термини от енергетиката! Понеже никога не си учил технически науки, само ще ти кажа, че променливотоковата мрежа на България е свързана в единна голяма система, която заради законите на електротехниката, трябва да има две големи базови мощности (над 1 GW всяка) - една в Северна и една в Южна България. Иначе при всяка по-голяма авария, тя ще излезе от строя и загубите за цялата икономика ще са огромни.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Ванка

Бях написал да не разваляме хубавият разговор с факти! Но ако прочетеш цялото писание на автора, щеше да си разбрал, че има в предвид грешната посока за развитие енергетиката от управляващите и посоката на развитие на технологиите в енергетиката! На тази база прави заключението, че нашите управници живеят в миналото. Което е важното нещо в статията му! Другото е дребнаво заяждане! ;)

Нали знаеш какво и къде е

Нали знаеш какво и къде е учил "Женя". И с чии пари. После другите са в соца. Ми как като него да са учили в Англия през 70-те години!
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Много правилно

Малко са грешни цифрите, но няма да разваляме хубвият разговори с факти! Истината е, че бившите ДС-служители и БКП функционери живеят в средата на миналият век. Просто тогава са ходили на училище и от тогава не са научили нищо ново! 70 години простотоа хахаха

объркал си ботовете ХАХАХА!

Тия 43 цъка - объркал си ботовете ХАХАХА!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

SOS! Българската държавност загива!

Докато българите не осъзнаят че главните ни врагове са Руската империя и Турската, но с много по-малки възможности, Аспарухова България, Дунавска България ще загине от руската имперска ненаситност! Първата крачка в защита на националните ни интереси е да се вмени на децата още от детската градина, че България е нашето Отечество, а не Русия. Без да посеем патриотизъм у децата си и силна ненавист към русите и към турците, защото понастоящем само те искат да погълнат земята ни, България безславно ще загине. Образованието трябва да се реформира час по-бързо така, че да не се изучава руският вариант на родната ни история! Да ненавиждаш и мразиш унищожителите си, не е движение срещу Бог!
 's picture

godo1952

Петър Ангелов

В едно съм сигурен - нищо не правете без да питате Дайнов. Няма значение дали иде реч за енергетика, бебета Ин Витро, или за глобалното затопляне. Чувал съм, че самият Далай Лама се консултира с него най-вече за третата школа на Тибетския будизъм Ваджраяна (клон на Махаяна – езотеричен будизъм, който ползва алтруизма на Махаяна и етиката на Хинаяна). Там съществуват някой сложни психофизиологични техника на йога, който Дайнов владее до съвършенство, и винаги може да бъде полезен дори на духовния учител на Тибет.
 's picture

Питащият

Не са толкова тъпи

Не са толкова тъпи , ами са загазили някои хора , като и НЕК . Ако отпишат за старо желязо платените реактори НЕК ще фалира и тогава ще трябва да се търси отговорност както за фалита , така и кой и защо е подписал каквото не трябва . Казват че го е направил Красимир Първанов и то през главата на всичките си началници , а същият е зам.министър в това правителство . Защо ?За какви заслуги ? Очевидно ако е подписал през главата на тогавашният министър на енергетиката , глупакът Трайчо , си е осигурил защита свише . Ако това не е всевишният , ще е някой под него , Босът , Мутрата . АЕЦ -Белене няма да има , защото няма кой да хвърли освен държавата толкова пари на вятъра .Няма как НЕК да качва цените за да избие загубите , защото ще има обсада на парламента и бой . Остава единствено да се влачи и влачи и влачи . Проекта почва отначало . Ами много добре за виновните и Мутрата . Ние искаме , Европа не дава , обаче ако ни изберете ще се справим . И така до пенсия . Ако някой заяви че ако вземе властта ще проекта , много готино за тях-ето ги виновните които искат да захвърлят оборудване за милиарди , а ние се борим мъжки . На кого ще повярва тъпият български електорат е въпрос с неповишена трудност , за 500 лв в играта стани беден . Колко пенсионери могат да си сложат фотоволтаици на покрива ? Ще си сложат , ако им ги подарят .

Дайнов демократ

Женя знаеш много, защото е учил в Англия. През 70те години, не е като вас тиквеници !!! Е, после намерил работа по специалността си - в института по история на БКП, къде иначе.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.