ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Идването в България на най-великия футболен клуб в света - „Реал” (Мадрид), спокойно може да се приеме като спортно събитие №1 в държавата за тази година. И няма как да е иначе. Гостуването на „Реал” е все едно U2 да направи концерт в България. С малката разлика, че ирландците сами решават къде да ходят, а „Реал” е задължен по силата на футболните правила. Което показва, че футболът все още не е изцяло комерсиален.

Само веднъж в цялата си история „Реал” (Мадрид) е играл на българска земя. Но сравненията между онзи отбор от 1979 г. и сегашния са неуместни. В интерес на истината, като очевидец мога да твърдя, че предишното гостуване на мадридчани почти не се усети. Тогава „Левски” игра на собствения си стадион, който при това не бе пълен. И самият двубой премина скучно и приключи 1:0 за гостите. През 90-те години пък „Славия” изигра приятелски мач с резервната формация на „Реал” на испанска земя.

Само преди три месеца Кралският клуб спечели своята десета титла на Европа. Към момента води по успехи и във вечната класация, и в тази само на ерата на Шампионската лига. Спокойно можем да твърдим, че в София на 1 октомври ни гостува най-големият сред големите!

А с "Реал" Клуб Z стартира представяне на съперниците на "Лудогорец" в група В.

Моментното състояние

Очаква се в София да видим мадридчани в пълното им величие. Качеството на футболистите на „Реал” е толкова високо, че през това лято, поради липса на възможност да го използва ефективно, клубът се освободи от Анхел ди Мария и Чаби Алонсо. С новите звезди Тони Кроос и Хамес Родригес „белите” обаче се превръщат в истинско футболно чудовище. Лука Модрич и Кроос дърпат конците в средата, напред като шило в тила на врага се движи Карим Бензема, по двата фланга Роналдо и Бейл не могат да бъдат спрени с нормални методи, а Хамес изниква навсякъде.

Хамес Родригес е поредния "галактико"

Вече вървят сравнения между нападателната мощ на този тим и поколението на Ди Стефано, Пушкаш, Хенто... А всички сме чели какво са правили „мадридистите” през 50-те и 60-те години - по дузина голове във вратата на противниците.

„Реал” невинаги впечатляваше в мачовете на откриването на сезона. Но вече личи влиянието на Кроос и Хамес върху играта. Роналдо е забравил страданията на световното. Тимът демонстрира две неща - скорост и сигурност. Европейският шампион определено набира все по-пълна пара.

Като при всеки свръхсилен отбор и за „Реал” се твърди, че слабото му място е защитата. И опасенията на привържениците на тима, че отново ще страдат от грешките в отбрана, не са без основание. След две трудни години капитанът Икер Касияс отново изглежда бетониран за титулярното място на вратата. Играта на двамата крайни защитници Карвахал и Коентрао във фаза защита често предизвиква катастрофи.

Кристиано Роналдо в София! Това си е събитие

В центъра на отбраната, кой знае защо, Карло Анчелоти все още не се доверява напълно на прогресиращия Рафаел Варан и вместо него пуска скандалния Пепе. Само сърцатият Серхио Рамос може да бъде изравнен като световна величина с хората в офанзивната част на тима.

Когато се търсят слабостите на този недосегаем тим, акцентът пада върху липсата на алтернативи на резервната скамейка. Там няма играчи от световни класа и излизането на който и да е от титулярите, сваля нивото. Може би и в София ще има една-две промени, като нищо чудно на терена да се появи Иско, ако Анчелоти прецени, че може да съхранява играчи. 

Шансовете на „Лудогорец”

Българския шампион ще изпита сериозни трудности, най-вече заради огромната разлика в темпото, което „Реал” практикува. За „Лудогорец” щеще да е голям подарък от съдбата, ако не първия мач, а реванша с „Реал” бе в София. В края на груповата фаза при предрешена развръзка, често се случва малките да ударят джакпота в лишените от интрига двубои.

На 1 октомври обаче „балетът” ще е в пълния си блясък и това намалява възможностите до възможния минимум. Последният мач в Мадрид обаче оставя открита възможността „Лудогорец” да вземе дори равенство.

Самият факт, че ще играе срещу актуалния
европейски шампион, е привилегия за "Лудогорец"

Не е реалистично „орлите” да си поставят цели за спечелване на точки от домакинството в София. За тях ще е добре да се придържат към цялостната си философия за футбола и да се включат в един уникален спектакъл. Уважение се печели на базата на собствените ти аргументи, а „зелените” определено имат такива. Едно голово шоу с много попадения в двете врати би останало като незабравим спомен за публика на стадиона.

Все пак това е неравностойна битка между първия и условно 70-ия по класа клуб в Европа. Колкото и играта да е непредсказуема по принцип, някои закономерности не могат да бъдат избегнати. Големият плюс на „Лудогорец” е, че може и знае да играе футбол, а това е гаранция, че мачовете няма да се превърнат в скучно надлъгване на котка с мишка.

Любопитни подробности, които е добре да се знаят

В Испания няма традиция привържениците да пътуват при гостуванията на своя отбор. Този модел не се е развил както в някои други страни. Отделно режимът на Франко не гледа с добро око на пътувания до социалистическите страни. Със сигурност на националния стадион няма да има испанска агитка. Но пък „Реал” води със себе си официална делегация от минимум 300 човека. А в България функционира доста многоброен фенклуб на „мадридистите”, който развива сериозна дейност.

"Реал" ще бъде много зорко охраняван в София.
Допирът до тези футболисти ще е почти невъзможен

„Реал” (Мадрид) използва свои мерки за сигурност, като с отбора пътуват цивилни охранители. Заради сигурността и спокойствието на величията, до последния момент в пълна тайна ще се пази точното място на пребиваването на тима. „Реал” ще пристигне ден преди мача и ще направи само една официална тренировка вечерта преди двубоя. Всяка от звездите има персонален бодигард.

В София актуалният европейски шампион ще бъде с оригиналните си бели екипи, заради разминаването в цветовете на двата съперника. Мачовете от груповата фаза на европейските турнири не предизвикват особен интерес сред феновете на „Реал”. Почти сигурно „Лудогорец” ще играе пред не повече от 25 хиляди зрители при капацитет на „Сантяго Бернабеу” от 85 000 места.

Карло Анчелоти. Снимки "Реал" (Мадрид)

На малцина от играчите на „Реал” им е позната атмосферата в България. Модрич е идвал с националния отбор на Хърватия, а Гарет Бейл с Уелс. Карло Анчелоти е гастролирал у нас и като футболист - през 1983-та с "Рома" срещу ЦСКА, и през 1988 г. с "Милан" - срещу "Левски", и като треньор през 2001 г., когато "Милан" се противопостави на армейците.

И при трите си гостувания у нас италианецът е бил победител - в хронологичен ред 1:0, 2:0 и 1:0. На българска земя отборът му дори не е получавл гол във вратата си.