Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европарламентът и Съветът на ЕС отново не можаха да се споразумеят за бюджета за 2019 г. И причина отново бе разпределението на парите, които Съюзът отпуска на Турция за справянето с бежанската криза.

Това се разбра днес при представянето на новия проектобюджет за следващата година. Той бе дебатиран  в Бюджетната комисия на Европарламента, след като бе представен от еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Съветът на ЕС е реагирал изключително негативно на новия проектобюджет, споделиха източници от Европарламента. Според тях институцията се противопоставя категорично на заложените увеличения по програмите „Еразъм +“ и „Хоризонт 2020“ и настоява за съкращения.

Комисията бе принудена да изготви нов проектобюджет, след като не можа да се споразумее с Парламента до крайния срок, който бе 19 ноември.

Сред направените в новата версия компромиси бяха още 200 милиона евро за „Еразъм +“. Което означава, че средствата по тази програма ще бъдат с 400 милиона повече, отколкото за тази година.

Утре проектобюджетът ще бъде обсъден на триалог между Еврокомисията, Европарламента и Съвета на ЕС. Преговорите със сигурност ще бъдат трудни.

„Нямам намерение да преговарям, ако имам срещу себе си желязната ръка на Съвета“, каза в залата докладчикът на Европарламента Даниеле Виоти.

Затруднението ще дойде от главното различие. Става дума за 3 млрд. евро за Турция за справянето с бежанския поток от Сирия. Съветът на ЕС настоява 2 млрд. евро от тези пари да бъдат осигурени от Парламента. Депутатите пък искат европейските граждани да платят само 1 млрд. евро, а останалите 2 млрд. евро да дойдат от страните членки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.