Законът за вероизповеданията трябва да ограничи възможностите за политика в религията и най-вече радикалния ислям, заяви в Русе вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му българинът, задържан в Австрия, не е изолиран случай сред ромския етнос.

Миналата седмица стана ясно, че българин и австриец с българо-турски корени са осъдени в Австрия по обвинение, че планирали терористично нападение. Според прокуратурата в Грац, те са вкарали в страната планове за бомбен атентат и се занимавали с вербуване на джихадисти за „Ислямска държава”. Осъдени са на 8 и 7 години затвор, припомня бТВ.

„Не е единственият български гражданин от цигански произход, който е зарибен от радикалния ислям. За съжаление казвам, не е единственият случай. Забележете неговото движение, то минава през Пазарджик. В Пазарджик, помните, имаше и има един процес срещу радикалния ислям….", заяви Каракачанов.

По думите на лизера на ВМРО политиците в България трябвало да спрат да гледат на населението от ромски произход като на евтин електорат, "който купуват за 20-30 лв. или прикриване на дребните им престъпления, за да печелят гласове, и след това ги оставят да правят каквото искат”.

За състоянието на коалицията "Обединени патриоти", която партнира на ГЕРБ във властта и от която е част, Каракачанов даде следното определение: "хлабаво". 

"Който ще работи, да работи от коалицията. Няма да се опитвам повече да се правя на помирител. Писна ми, губи ми времето, къса ми нервите и е безсмислено", каза още Каракачанов в Русе.

По думите му ВМРО, НФСБ и "Атака" са се събрали да покажат, че може да се работи по нов начин, като лично той се опитвал да прави това във военното министерство, а  колегите му от ВМРО - чрез законодателни инициативи.

"Бавачка повече няма да бъда. Ако има здрав разум, ще се явим заедно на евроизборите. Добронамерени сме. Смятаме, че коалицията трябва да се запази", каза Каракачанов.

Според вицепремиера това би било и честното решение спрямо избирателите, подкрепили патриотите на последните парламентарни и президентски избори.