Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами са пожелали да са в софийския арест, а не там, където се полага да бъдат – в сливенския затвор. Това припомни тази сутрин пред бТВ министърът на правосъдието Цецка Цачева (всъщност истината е, че двете арестувани на 17 април жени първо бяха в София, после сами поискаха да ги преместят в Сливен, а после - да ги върнат, за да са по-близо, да могат да четат материали по делото, да се срещат с адвокати и пр., б.р.).

По повод условията в килията, в която двете са настанени, министърът отбеляза, че едни от най-тежките места са именно софийският затвор и арестът към него.

"Сградата е строена преди век, там се правят козметични ремонти, в момента капацитетът и на затвора, и на ареста към него е към горна максимална граница, посочи Цачева.

Това са места за временно пребиваване на лица, които са арестанти - това не е постоянно помещение, не е общежитие и то трябва да отговаря на определени критерии. За тези критерии през последните 3 години България се признава от Комитета против изтезанията, че отговаря на условията", припомни министърката.

Тя посочи, че всеки, който не е доволен от условията, може да предяви иск в съда.

През последните 3-4 г. драстично са намалели осъдителните решения срещу държавата в съда в Страсбург, каза още Цачева (което също е факт, но то е, защото работи системата за предварително споразумяване още у нас и така се изплащат обезщетения, преди да се стигне до дело в ЕСПЧ, б.р.).

За края на годината в Министерството на правосъдието няма да има бонуси, съобщи още министър Цецка Цачева.

Същевременно пак по бТВ говори Цветомира Алексиева, която вече е на свобода, но е попаднала в ареста в края на миналата година по обвинение, че е част от организирана престъпна група за трафик на мигранти, и после била съкилийничка на Иванчева и Петрова.

Тя казва това, което заявиха и експерти, явявали се по делото за мярка за неотклонение на двете - че условията, в които са живели, са нечовешки.

„Както спим, мазилката пада върху нас. Началникът ни предложи да ни даде метли да чистим, да си смъкваме тавана. Десислава спеше със суитчъра на главата. И се завиваше през глава. Като дойдоха, за седмица тя се напълни с циреи от нечистотията, от прахта”, допълва бившата съкилийничка.

По думите ѝ в ареста не е можело прозорецът да се отвори, нямало и топла вода – само студена.

„Миришеше от тоалетната. Няма как да е затворено помещението и да не мирише тази тоалетна. Като се има предвид, че аспирацията, която уж имаше, не работеше”, допълва Цветомира.

„Няма как да се движиш. Пространството между двете легла е много малко, само да си смъкнеш краката. Не можеш  да се разминеш, трябва да се изчакаме,  ако някой отиде до мивка, тоалетна. В повечето време трябва да седиш на леглото”, казва още тя.

Клуб Z припомня, че служители от МП продължават да твърдят, че килиите отговарят на стандарта за по 4 кв.м на арестант. Но пък Мая Манолова заяви, че това не е така и препоръча на министър Цецка Цачева да се махне едно от 4-те легла.

„Банята беше ужасна, но ни водеха на баня. През ден сме били там, понякога и всеки ден - в общо помещение. Банята миришеше на тоалетна – студено мръсно, неподдържано”, казва Цветомира Алексиева.

Храна са им давали по три пъти на ден, но била с отвратителен вкус.

„Като я погледнеш, не можеш да я оприличиш с нищо, не можеш да разбереш каква манджа е, на вкус – отвратителна. На етажа имаше хладилник, който се ползваше от всички килии, но ако няма къде да си прибереш храната, я съхраняваш или в леген с вода, или я изхвърляш. За зъболекар съпругът ми (те са арестувани заедно, б.р.) се е записал повече от 10 пъти. На такъв не е бил изведен. Въпреки твърденията, че има зъболекар в ареста, специалисти, кардиолози – такива няма”, изброява Цветомира. 

След проверка на екипа на омбудсмана бил направен, по думите на жената, „козметичен” ремонт. „Общо взето се отстрани падащата мазилка и се боядиса отгоре. И това беше”, посочва тя. „Останалите, които също са в ареста, са при същите условия, само че не пускат жалби с цел да не си утежняват положението”, смята Цветомира.

Тя разказва, че Иванчева и Петрова изпаднали в депресия пред очите ѝ.

„С настаняването там започваш да изтърпяваш наказание. На Десислава крайно й беше обиден начинът, по който ни правеха обиските. Като влязат в килията, всичко се обръщаше наопаки. След всеки обиск плачеше. Биляна – също. Тя даже беше по-депресирана, по-психически нестабилна”, отбелязва Цветомира.

Иванчева и Петрова са споделяли пред нея, че няма правосъдие.

„Те твърдят, че са невинни. И наистина от това, което аз съм видяла, те си пишеха, докато се запознаваха с материалите, водеха бележки – те са невинни. И разчитат на справедливост на съда”, подчерта Цветомира.

Съкилийничката на Иванчева и Петрова категорично е решила да заведе дело в Страсбург заради преживяното.  

„Доста са случаите да се признават за виновни, без да са виновни, само и само да излязат от ареста. Имаше задържан, бяхме в конвой с него, той каза – имам 2 години и половина арест, не съм осъден. Само трябва да имаш търпение разследващите да си вършат работата и живееш буквално в ада”, обобщава Цветомира.