Борбата за поста на Ангела Меркел като лидер на германските консерватори и евентуално като канцлер, продължава до последния момент, коментира Пол Каръл от Ройтерс.
След като миналия месец Меркел заяви, че ще се оттегли като партиен лидер след провала на регионалните избори, се очертаха двама фаворити с противоположни визии за Християндемократическия съюз (ХДС).
Единият е Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, олицетворение на политическата приемственост. Другият е Фридрих Мерц, отдавнашен съперник на Меркел, който обещава по-радикални промени.
Резултатът от гласуването за нов лидер на партийния конгрес на 7 и 8 декември ще бъде от жизненоважно значение не само за ХДС, който е начело на трипартийната управляваща коалиция, а и за бъдещето на водещата страна и най-голяма икономика в ЕС. Меркел остава канцлер, но този, който я наследи начело на ХДС, вероятно ще бъде кандидат на партията на следващите федерални избори, планирани за октомври 2021 година.
Крамп-Каренбауер, която близо 7 години беше лидер на провинция Саар, води в допитванията сред поддръжниците на партията. Но Мерц, който се връща в политиката след близо десетилетие в бизнеса, не е много по-назад от нея и е подкрепен от членовете на ХДС, които искат край на консенсусната политика на Меркел и любовта й към компромисите.

Фридрих Мерц.

В шестият от осемте дебата преди конгреса на ХДС в Хамбург, състоял се тази седмица в западния град Дюселдорф, столица на родната му провинция Северен Рей-Вестфалия, именно Мерц спечели 4000-та публика.
Изразявайки съжаление за спада на популярността на ХДС в проучванията на общественото мнение, той очарова събралите се, като обеща:

"Трябва да се противопоставим на тази тенденция, да я спрем и да я обърнем".

Критикувайки политическия стил на Меркел, той заяви:

"Ние не сме заели ясни позиции".

56-годишната Крамп-Каренбауер беше в неблагоприятно положение, намирайки се на територията на Мерц, и получи само учтиви аплодисменти. Но тя спечели точки, като показа, че по-добре познава проблемите на хората в сравнение с богатия си опонент, упрекван от медиите, че се представя като част от "горната средната класа", а не като човек от "висшата класа".

"Не съм сигурна, че смисълът на живота е да станеш милионер", заяви тя миналата седмица.

Освен това тя каза, че имала навика да си пуска силно песента "Highway to hell" на рокгрупата AC/DC, докато отивала на парламентарни дебати или била сама в колата си.

Нова глава

Обявявайки оттеглянето си като партиен лидер, 64-годишната Меркел заяви, че иска "да отвори нова глава" и че сегашният й четвърти мандат като канцлер ще бъде последен.
След като стана канцлерка през 2005 г., Меркел достигна водеща позиция в европейската политика, но авторитетът й пострада от неотдавнашните регионални избори и от факта, че неин близък съюзник загуби поста си като лидер на парламентарната група на консерваторите.
Тя загуби популярност и заради взетото през 2015 г. решение да отвори вратите на Германия пред мигрантите, бягащи от войните в Близкия изток и в Африка.

Меркел и Крамп-Каренбауер са водещи фигури в надпревара, в която участва и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Той обаче остава далеч зад първите двама в проучванията на общественото мнение. Съдбата им ще бъде определена от 1001 делегати на ХДС.
Мерц ръководеше парламентарната група на дясноцентристката партия в периода от 2000-та до 2002-а година, но през 2002 г. загуби в борбата за власт срещу Меркел. От 2009 г. той не заема място в Бундестага.
Мерц казва, че уважава Меркел и би работил с нея, ако спечели гласуването. Самопровъзгласил се за "застъпник на свободната търговия", Мерц, който ръководи германския клон на американския инвестиционен фонд "БлекРок", заяви по-рано този месец, че Германия трябва "да допринася повече" за ЕС, тъй като тя има полза от еврото, което е "прекалено слабо за нашата икономика".
Миналата седмица той предизвика скандал, поставяйки под въпрос германските конституционни гаранции за даване на убежище на всички, подложени на "политически преследвания". Те са включени в Основния закон като изкупление за престъпленията на нацистите през Втората световна война.
Освен това Мерц обвини ХДС, че е бил пасивен и е гледал, "само свивайки рамене", как антиимиграционната партия Алтернатива за Германия (АзГ) влиза в провинциални парламенти и в Бундестага.
Коментарите му за еврото се различават от консенсуса в Берлин, но коментарите за правото на убежище и АзГ засилиха позициите на Крамп-Каренбауер.

Железен юмрук, кадифена ръкавица

Тя определи неговото изказване за АзГ като "шамар в лицето" на всички от ХДС, които са се борили упорито срещу крайнодясната партия и заяви:

"Наивно е да претендирате, че можете просто да кажете или направите нещо и борбата с АзГ ще бъде спечелена". Нейният подход към политиката, добави тя през уикенда, е "на железен юмрук в кадифена ръкавица".

Наричана понякога съкратено АКК или "мини Меркел", Анегрет Крамп-Каренбауер е печелила провинциални избори и е сформирала коалиции на фрагментираната германска политическа сцена. Тя казва обаче, че "няма конкретна рецепта" за това, което предстои за ХДС.
Козът на Крамп-Каренбауер е, че има опит като бивш премиер на провинция Саар, където оглавяваше широка коалиция със Зелените и подкрепящите бизнеса свободни демократи, а това е предимство, защото тройните коалиции може да станат по-често срещани в Германия, ако нито една партия не успее да получи категорично предимство.
Повечето делегати на ХДС, които ще гласуват за новия лидер, са професионални политици - депутати, кметове или общински съветници - които обикновено са прагматични. Това може да се окаже в нейна полза като политик, който се е издигнал в редиците на ХДС до поста на генерален секретар на партията.
Но Мерц също ще бъде облагодетелстван - от факта, че 296 от делегатите на конгреса, или почти 30 на сто от общия брой, ще бъдат представители на родната му провинция.

"Аз съм за Мерц, защото той ясно посочва проблемите", казва 58-годишният Бернд Хохаус, член на ХДС, след като в сряда вечерта в Дюселдорф изслуша изказванията на кандидатите за лидери. "Не е необходимо да се харесваме на всички".

Уте Гремел-Гойхен, органистка от близкия град Кемпен, също смята Мерц за "много убедителен".

"Крамп-Каренбауер има опит - но в правителството на Меркел. От моя гледна точка, време е за нещо ново. Нуждаем се от промяна", заяви тя.

Ян Техау, политически анализатор в базирания във Вашингтон център за анализи "Германски фонд Маршал", предрича оспорвано състезание. 

"Ако трябваше да залагам, бих поставил парите си на нея (Крамп-Каренбауер)", каза Техау. "Но не бих заложил прекалено много".

БТА.