Италианското правителство прокара закон, който засилва контрола върху правото на убежище и увеличава предвидените за полицията средства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Това е първата голяма законодателна победа за вътрешния министър и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, отбелязва агенцията.

Долната камара на италианския парламент одобри късно снощи с 396 гласа за срещу 99 против законопроекта, предложен от Салвини, който пое министерския пост през юни в рамките на коалиционното правителство с антисистемното "Движение 5 звезди".

Новият закон премахва хуманитарните основания за предоставяне на убежище на хора, които не са преследвани по политически причини или не бягат от война. Той също така предвижда отпускането на милиони евро за правоохранителните органи и службите, които се борят с мафията.

"Склонен съм да предоставям убежище на хора, които бягат от военни действия, но не и на всички останали. Не искам да ме мислят за глупак", заяви днес Салвини за новото законодателство.

Италия ще продължи да предоставя убежище на хората, които бягат от война или политически преследвания, но повече няма да предоставя "хуманитарно право" на убежище, каквото беше предоставяно досега на тези, които имат "сериозна причина" да бягат от родните си страни - категория, в която често попадаха лица, които бягат от родината си заради суровото законодателство срещу хомосексуалните.
На повече от 20 000 души (25 процента от поискалите убежище) миналата година и на десетки хиляди хора през минали години е предоставено право на убежище по хуманитарни съображения. Те най-вероятно ще загубят правния си статут, когато срокът на документите им изтече.

В знак на радост от приемането на закона депутатите от Лигата разпънаха пред долната камара на парламента банер, на който бе написано:

"Указът на Салвини стана закон; добрите времена (за мигрантите) приключиха".

Непосредствено преди приемането на новия закон Салвини се обяви против Споразумението на ООН за миграцията, припомня Ройтерс.