ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Футболна България реализира сериозен конвертируем успех на базата на факта, че вече ще има участие с два различни клуба в Шампионска лига. През 2006 г. до място в групите се добра „Левски”, осем години по-късно, същото стори и „Лудогорец”. Вече изпреварваме не само Албания, която никога не е имала представител в групите, но и Беларус, Норвегия и Сърбия, които са били представени само от един отбор, независимо колко пъти той е участвал в групите. Успехът на „Лудогорец” ни връща в орбитата на футболни сили като Израел, Финландия, Кипър, които са пласирали двама свои представители в групите на Шампионска лига.

Влизането в групите е сериозно постижение

Но когато вече е фиксирано, възникват естествените питания какво ще се прави там. За всеки новак най-важната цел е да се представи достойно, да не го бият 6 пъти поред и головата му разлика да е в рамките на приличието. Досега няма случай някой по-скромен тим да се е представял толкова силно, че да премине във фазата на елиминациите през пролетта. Но има примери на дебютанти от Изтока, които са печелили доста точки и са извършвали единични подвизи. 

Преди 8 години „Левски” изтегли убийствен жребий и за съжаление присъствието му в групите го поставя на предпоследно място сред всички участници в цялата история на Турнира на милионерите. Жребият на „Лудогорец” също не може да се вкара в графата късметлийски, но надеждите са, че „орлите” все пак ще регистрират по-запомнящо се присъствие.

Сравнението между тима на „Левски” от 2006 г. и сегашния на „Лудогорец” е една чудесна опорна точка за шансовете на българския шампион. Напълно ясно е каква е класата на „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул”. „Базел” също е добре познат и никой не се прави илюзии за неговите възможности. 

„Левски” отпреди 8 години и днешният "Лудогорец" си приличат по това, че изповядват открит и нападателен футбол. Причината е във философията на Станимир Стоилов и Ивайло Петев, които изградиха онзи „Левски” и този „Лудогорец”. Няма как да се очаква, че „зелените” ще използват изпитания български патент „опълчение”. Самите играчи не познават този стил и няма как да бъдат накарани успешно да го практикуват. Което е много позитивно, защото един български участник не може да впечатли света с някакъв измъчен успех.

„Лудогорец” ще се надиграва със съперниците и почти сигурно това ще коства доста голове в мрежата му. Но има своите шансове да отбележи попадения срещу всеки в групата, дори и на „Реал”. Какви предимства притежава настоящият ни шампион спрямо „Левски” от 2006 г., които биха увеличи шансовете му?

„Лудогорец” има огромна вариативност

През годините отборът бе комплектуван изключително професионално с поне двама равностойни играчи на всеки пост. Сега това ще е от огромно значение, защото тимът няма да бъде зависим от формата на един или друг ключов състезател.  

Дори „Реал” е далеч по-зависим от играта на своите мегазвезди, отколкото „Лудогорец” от своите местни знаменитости. Няма такъв играч, чието отсъствие би се отразило пагубно върху представянето на „орлите”. Алтернативите са достатъчно на брой на всяка една позиция. Може би единствено вратарският пост не е достатъчно уплътнен с равностойност и това е повод за безпокойство в първия мач срещу „Ливърпул”, когато на вратата ще застане резервата Чворович.

В стила на „Лудогорец” също могат да бъдат открити елементи, които категорично го поставят едно стъпало по-напред от онзи „Левски”. Много по-ефективно използват фланговете в своята стратегия. Това се постига благодарение на бързината, която е най-важното качество във футболната игра днес. Макар и относително, може да се приеме, че "зелените" са по-комбинативни и по-добри във владеенето на контрола върху мача. Със сигурност и по-трудно се огъват.

Чужденците не се шашкат от величия 

Друго важно предимство на „Лудогорец”, специално за европейските мачове, е наличието на много чужденци. При момчетата от Южна Америка, каквито има доста при „зелените”, няма толкова голям респект от величието на противника. За разлика от софийските отбори, „Лудогорец” се ползва се привилегията на пълната затвореност. Чужденци или българи, всички са се събрали в Разград, за да реализират съвместно един проект. Тази почти пълна херметизация изглежда като удачна рецепта срещу "несходство в характерите", от каквото страдат по принцип футболните отбори. А в "Лудогорец" колективът е на изключително ниво.

Макар и да не се коментира често по медиите, предимство за „Лудогорец” е високото ниво на физическа подготовка. В Разград практикуват най-добрите световни методики за възстановяване и са пословични с подхода си спрямо всеки отделен мач. Играчите им са способни да дадат най-доброто от себе си във важните моменти. Още нещо - "Лудата гора" е първият клуб у нас, който разполага със специална разузнавателна система персонално за всеки играч от противника. Не подценяват нито един детайл. 

Акцентира се много върху фактора публика, но е видно, че „Лудогорец” се чувства съвсем уютно на софийска земя. Не може да има никакво съмнение, че стадион „Васил Левски” ще бъде пълен до козирката и в трите мача, а зрителите по стара българска традиция ще си подкрепят своя отбор, без значение как се нарича.

Предимството е на страната на "зелените"

На базата на сравнението едно е сигурно - „Лудогорец” ще стои по-добре от "Левски" срещу съперниците си, независимо от крайния резултат. А това е предпоставка за печелене на точки. При „Левски” попадането в групите на Шампионска лига се оказа лебедова песен за генерацията и за клуба като цяло. А за „Лудогорец” е само начало. Догодина с опита от първото си участие, Моци и компания ще бъдат още по-силни. Стига да стигнат до Лигата.

В Разград вече доказаха, че знаят как да управляват футболния процес правилно. Непрекъснато надграждат, а не рушат, както го направиха в „Левски” след историческото си влизане в Шампионска лига. И затова никой не може да предвиди докъде ще се развие проектът. Кой знае, може някой ден мачовете с „Реал” и „Ливърпул” да не са чак толкова предварително ясни като развръзка.