Двете корейски държави представиха съвместна кандидатура за вписване на традиционната корейска борба в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО и бяха вписани в него, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е безпрецедентна стъпка, която бележи нов етап в сближаването на двете корейски държави.

"Фактът, че двете Кореи приеха да обединят респективните си кандидатури, е безпрецедентен. Този резултат е нова илюстрация на изключителното влияние на културното наследство като средство за разпространение на мира и като обединител между народите", каза генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Специалната комисия на ЮНЕСКО, събрала се в Порт Луи, столицата на остров Мавриций, постави традиционната корейска борба в Списъка на нематериалното културно наследство в отговор на "съвместното предложение" на Пхенян и Сеул. Двете страни са обединили кандидатурите си, след като преди това са кандидатствали поотделно.

Традиционната корейска борба, известна като сирим и сирум, е свързана в основата си със земеделието и земята. Той е едновременно и национален спорт и културна практика. Състезанията се организират периодично по повод фермерски празници и други събития, свързани с цикъла на сезоните. Двете корейски държави досега винаги представяха конкурентни кандидатури пред ЮНЕСКО.
Безпрецедентното обединяване на кандидатурите стана след среща на Азуле с южнокорейския президент Мун Дже-ин през октомври в Париж и след подобни разговори с представители на Пхенян през миналата седмица, се уточнява в изявление на ЮНЕСКО.

Организацията работи по други конкретни проекти за помирение, сред които корейски етимологичен речник, обобщаващ лингвистичните практики в Северна и Южна Корея.