Увеличаването на парите за хората с увреждания, на пенсиите от 1 юли 2019 г. и на минималната работна заплата са параметрите, залегнали в бюджета за догодина, които се радват на най-голяма популярност. Това сочат данните от национално представително изследване на "Тренд"*. 

Според анкетираните най-неефективно се харчат парите в здравеопазването, за инфраструктурните проекти и в образованието.

Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019 г. Мнозинството нямат интерес към параметрите му. Макар че не знаят какво предвижда той, 65% от всички запитани са убедени, че те са важни.

Всяка от основните точки, представени от кабинета, които са заложени в бюджета за следващата година, са достигнали до мнозинството от пълнолетните български граждани. В разбивките по демографски групи видимо най-младите остават най-незапознати.

Популярно е предвижданото увеличение с 40 милиона лева на помощите за отопление. За него са чули малко над половината от всички анкетирани (53%). По-голяма информираност има за повишаването на максималния осигурителен праг (58%) и увеличаването на парите за здравеопазване (58%).

До най-много хора са достигнали други промени:

- повишаването на минималната работна заплата - 82%

-  увеличението учителските заплати - 75%

- увеличаването на пенсиите и пенсиите - 74%

От демографските разбивки ясно личи, че сред заинтересованите лица (тези над 60 г.) почти всички (около 90%) са разбрали за предстоящото увеличение на пенсиите.

Най-силна подкрепа сред респондентите среща увеличението със 150 милиона лева на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличаването на пенсиите (93%), повишаването на минималната работна заплата (92%), увеличаване на парите за здравеопазване (87%).

Около 50 на сто подкрепа събират и параметрите, свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор (50%) и с увеличаването на максималния осигурителен праг (52%).

Традиционно мерките, свързани с намаляване на държавните разходи, са непопулярни сред хората, като единствената опция, която събира съществена подкрепа (75%), е намаляването на заетите в държавната администрация.

Съкращаването на броя на университетите разделя респондентите, макар че по-голямата част не харесват мярката (45%). Намаляването на броя на културните институти, на линиите и влаковете на БДЖ и на болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение.

Там, където българите виждат най-големи проблеми, са и сферите, в които според тях трябва да се отделят повече средства, а именно – здравеопазване, социалната сфера и образованието.

От "Тренд" формулират и доста специфично питане - дали е подходящ моментът кабинетът да погасява дългове, натрупани през годините. Очаквано за такъв въпрос мнозинство от 41 на сто от анкетираните отговаря, че не може да прецени. Според малко над една пета моментът е подходящ.

Въпреки добрите макроикономически показатели 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. 79 на сто от анкетираните смятат, че изразходваните средства се харчат неефективно. Следват средствата за инфраструктурни проекти и образованието.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“.
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“.
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+ години.
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната.
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.
Период на провеждане: 6-12 ноември 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони.
Размер на статистическата грешка: ±3.1%.