Националното събрание на Франция одобри въпреки критики от страна на опозицията два закона за борба с дезинформацията по време на предизборни кампании, предаде ДПА. 

Президентът Еманюел Макрон обеща приемането на тези закони на фона на ширещите се в Западна Европа опасения, че руски медии и подкрепяни от Русия акаунти в социалните мрежи поддържат популистките сили по време на избори.

Новият закон дава право на съдиите да задължават преди избори интернет доставчиците да премахват "неверните или заблуждаващи твърдения и обвинения", които биха могли да повлияят на изборите, ако бъдат разпространени в интернет.

По-големите интернет фирми ще трябва да предоставят и пълна информация за всеки рекламодател, разпространяващ съдържание, свързано с въпроси, засягани в обществения дебат преди избори.

Законът дава също на медийните регулатори по-широки права да отказват или анулират лицензи на радио или телевизионни канали, които са собственост или са под влияние на чужди правителства.

Макрон, който е проевропейски либерал, и преди е критикувал руските медии "Спутник" и Ер Те като оръдия за пропаганда - нещо, което те отричат.

 
Центристката партия на Макрон и нейните съюзници във вторник използваха мнозинството си в долната камара, за да приемат законите, а десницата и левицата гласуваха "против".

Вотът отмени решението на консервативно настроения Сенат, който отхвърли предложенията, заявявайки, че те вероятно ще бъдат неефективни, а в същото време ще застрашат свободата на словото.

"При всички избори навсякъде по света дезинформацията се разпространява широко и бързо чрез социалните медии", заяви пред депутатите министърът на културата Франк Ристер преди вота и добави: "Тя подкопава свободата на всеки гражданин да си съставя мнение. Размива границата между истината и лъжата и подрива доверието в информацията. Тя изопачава честността на изборите и дестабилизира демокрацията".

Но опозицията в лицето на левицата и десницата изрази резерви към закона.

По време на миналогодишната президентска надпревара във Франция между Макрон и дясната популистка Марин Льо Пен тогавашният външен министър Жан-Мар