Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис заяви днес, че икономиката на Европа навлиза в шеста година на растеж, но въпреки това разликите между страните-членки остават.

"Тези, които са направили амбициозни структурни реформи, бележат растеж. Други обаче изостават. Времената са добри, но не можем да пренебрегваме новите рискове и глобалната несигурност. Трябва да укрепим икономическия и паричен съюз на ЕС", каза Домбровскис по повод есенния пакет на европейския семестър - годишния цикъл на координация на политиките на равнището на ЕС.

Държавите трябва да се възползват от добрите икономически времена, за да се освободят от дълга си, заяви още еврокомисарят от Латвия. Домбровскис отбеляза също така, че за първи път в историята догодина нито една от страните в еврозоната няма да отбележи дефицит, по голям от разрешения от 3%.

Наред с това обаче заместник-председателят на ЕК посочи, че 40 на сто от работодателите се затрудняват да намерят висококвалифициран персонал. 

Поздравявам и Гърция, която за първи път представи проектобюджет в рамките на семестъра и спазва изискванията на Пакта за стабилност и растеж, заяви Домбровскис.

10 от 19-те членки на еврозоната спазват Пакта за стабилност и растеж, три не са дотам стриктни, пет рискуват да изпаднат, предупреди заместник-председателят на ЕК и настоя последните да приемат конкретни мерки в бюджетите си.

Какво реши Европейската комисия

В официалното прессъобщение на ЕК също се потвърждава "наличието на особено сериозно неспазване на Пакта за стабилност и растеж от страна на Италия".

Миналогодишната изключително благоприятна икономическа ситуация в световен мащаб и ниските лихвени проценти способстваха за подпомагане на растежа, инвестициите, заетостта и намаляването на дълга в ЕС и еврозоната. Очаква се растежът във всички държави членки да продължи, макар и с по-бавни темпове, благодарение на укрепването на вътрешното потребление и инвестициите.

При отсъствието на съществени сътресения се предвижда Европа да може да поддържа икономически растеж над потенциалния, придружен с активно създаване на нови работни места и намаляваща безработица.

Брюксел призовава ЕС и държавите членки да предприемат решителни и съгласувани действия в областта на политиката за постигане на приобщаващ и устойчив растеж.

В доклада за механизма за предупреждение, който служи като инструмент за проверка, създаден за откриване на наличието на макроикономически дисбаланси, бяха определени 13 държави членки, които ще бъдат обект на задълбочен преглед през 2019 г. Държавите членки, за които при предходната процедура при макроикономически дисбаланси бе установено, че са засегнати от дисбаланси, по подразбиране ще бъдат подложени на задълбочен преглед през 2019 г. Тези държави са: България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Франция, Хърватия и Швеция. Гърция и Румъния също ще бъдат обект на задълбочен преглед.

В целия ЕС продължават да се създават работни места, безработицата намалява и социалното положение се подобрява, констатира Европейската комисия.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.