Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шенгенската информационна система (ШИС) ще съдържа ДНК данни и отпечатъци от длани.

Това окончателно стана ясно днес след прието решение на Съвета на ЕС. Предвижда се в системата да бъдат въвеждани отпечатъци не само от пръсти, но и от длани на заподозрени извършители на тежки престъпления и издирвани за участие в тероризъм. Въвеждането на данни от ДНК е свързано с подобряването на проверките, при които лицевата снимка и пръстовите отпечатъци не са достатъчни за установяване на самоличността на проверявания.

С промените ще бъде направено задължително и въвеждането в системата на решения за прогонването на граждани на държави извън ЕС, както и за издадени срещу чужденци забрани за влизане на територията на Съюза. Очаква се промените да улеснят сътрудничеството между държавите от ЕС при водените разследвания, граничните проверки и борбата с незаконната миграция, по-точно връщането на нелегално пребиваващи граждани на трети държави.

Промените ще влязат в сила, след като бъде получена окончателната подкрепа на Европарламента. Засега Съветът на ЕС не споменава срок, в който разширените възможности на информационната система ще бъдат приведени в действие.

Проектът въвежда 4 допълнителни категории от сигнали в ШИС:

• Сигнали, подадени с цел проверка по запитване. Това е междинна мярка между дискретни и специфични проверки, които биха позволили разпит на лицата;

• Сигнали за неизвестни заподозрени или издирвани лица, които предвиждат въвеждането в ШИС на отпечатъи от пръстите или дланите, открити на местата, където са извършени тежки престъпления или терористични нападения и за които се предполага, че принадлежат на извършителя;

• Превантивни сигнали за деца, заплашени да бъдат отвлечени от родител, и за деца и уязвими лица, които трябва да бъдат спрени отпътуване заради тяхната собствена сигурност. Става дума за случаи, когато едно такова пътуване носи риск от принудителен брак, увреждане на женски гениталии или трафик на хора;

• Сигнали с цел връщане на нелегално пребиваващи граждани на трети страни.

Разширява се и списъкът на предметите, за които могат да бъдат подадени сигнали. Те вече ще важат за фалшифицирани документи и високотехнологично оборудване.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.