Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров призна, че продажбите на алкохол онлайн в Русия ще трябва да бъдат отложени. По-рано беше заявно намерението от 2019 г. да стартират интернет продажбите на бира и вино.

"Първо трябва да се приемат нормативните разпоредби. Ако не бъдат приети, значи ще се отложи. Надявам се, че все пак ще ги съгласуваме най-накрая", казва Мантуров, цитиран от РИА Новости.

Ритейлърите в Русия заедно с производителите на алкохол разработиха схема за продажбата на пиячка чрез онлайн магазини още в края на 2016 г. Министерството на здравеопазването обаче даде негативна оценка на инициативата, а Министерството на промишлеността и търговията - положителна.

В началото на август Министерството на финансите представи на правителството законопроект, който предвиждаше поетапното стартиране на онлайн търговията с алкохол. Според проекта продажбите на бира онлайн, както и на руски вина и шампанско трябваше да тръгнат от януари 2019 г., но само от производители и търговци на едро, през 2020 г. - на всякакви видове алкохол, но само на производителите и търговците на едро, а от 2022 г. онлайн магазини ще могат да откриват всички участници на пазара.

В същото време Министерството на финансите отбеляза, че не всички дирекции подкрепят законопроекта и документът беше представен на правителството, без да е постигнат консенсус по разпоредбите му.

Докато законопроектът не бъде одобрен, продажбите на алкохол онлайн в Русия ще продължават да се правят незаконно. През 2017 г. приходите от тях са достигнали 1,7 милиарда рубли - около 23 милиона евро.