Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да, нито Христос, нито неговите първоапостоли отговарят на изискванията на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

Защото, за да проповядваш, трябва да си български гражданин, да говориш само на български и да си взел диплома от български университет, да получаваш заплата само със средства, чийто произход е от България, и да извършваш дейността си само в сгради, които са регистрирани в дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. С другие думи, световните религии трябва да затварят филиалите си в страната. Западни свещенници и източни учители не са добре дошли в стабилната и европейска България.

На 11 октомври парламентът прие на първо четене проектозакона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Гласуваният текст съдържа обединени двата първоначални проекта – единия на ГЕРБ, БСП и ДПС, другия на "Обединени патриоти". Промените минаха на първо четене въпреки несъгласието на почти всички вероизповедания и негативното становище дори на Българската православна църква, за която на пръв поглед законопроектът носи позитиви. Последните две недели вярващи от цялата страна, най-вече католици и протестанти, излязоха на протест срещу заложените промени.  

Свободни граждани

Ето някои от основните ограничения, които законопроектът предвижда:

"Не се допуска извършване на публични религиозни обреди в сграда или нейно помещение, които не са предназначени за извършване на религиозна дейност." Също така тези сгради и помещения трябва да бъдат декларирани до края на февруари всяка година в дирекция "Вероизповедания". Тоест всички дъновисти, кришнари, будисти, индуси и прочие свободни граждани ще трябва да имат специални сгради и помещения, за да знае дирекцията къде да им гостува и да извършва проверките си.

Този текст означава също, че религиозни дейности на открито са забранени или депутатите трябва да обяснят каква е разликата между това да извършваш богослужение в гора, на поляна или в пещера и в сграда, която не е "предназначена за извършване на религиозна дейност".

"Свещенослужители и служители на вероизповеданията могат да бъдат само български граждани", "за проповедите и във всички останали случаи се използва задължително официалният български език" и "не могат да се даряват средства от чужди държави и лица за възнаграждение на персонал (свещенослужители и служители на религиозни институции)". Това е директна покана към Католическата цъква (и не само) да си тръгва от България, като се има предвид, че повечето от католическите свещенници тук са поляци и италианци, които получават възнаграждения от "чужди държави".

Към децата

Друга промяна, с която политиците ни ще борят тероризма, е, че вероизповеданията не могат да включват в "дейността си малолетни и непълнолетни лица освен с изричното писменно съгласие за конкретни дейности на техните родители, настойници или попечители". Тоест, за да отиде на църква един тийнейджър, трябва да вземе писмено разрешение за всяко посещение. Това е недопустимо послание към децата и цялото общество, че религиите са нещо опасно и негативно по презумпция.

Единствените, които ще бъдат засегнати от промените, са установените и мирни вероизповедания в страната. Ясно е, че радикалните терористични групировки не се регистрират в дирекции и не се интересуват от изисквания за образование, гражданство и език. Тероризмът е насилие, а насилието се бори с наказателноправни мерки, които се прилагат от прокуратурата, ДАНС, МВР и съдилищата. Организационните и процесуалните закони, по които работят тези институции, са нормативните инструменти за борба с тероризма. Дирекция "Вероизповедания" не е полицейски орган и не бива да става такъв.

Подобни откровено тоталитарни законопроекти са несъвместими с естеството на правото на вероизповедание, прогласено в чл. 9 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (EКЗПЧОС) и в чл. 37 от Конституцията. Уважаемите избраници са забравили или не са знаели, че всяка една от световните религии е създадена чрез проповядване (мисионерство) в близки и далечни държави, "чужди" за самите проповедници. Никоя от тези религии не е ограничена от език и националност и всяка от тях е била контрапункт на статуквото за дълги периоди от време.

Пълзящ диктат

Вероизповеданията са въплъщение на трите основни свободи, гарантирани от Европейската конвенция и Конституцията - свободата на убежденията, свободата на словото и свободата на събранията. Българският парламент се кани да ограничи безогледно и трите, което означава, че в бъдеще е готов да го направи не само в религиозната сфера, но и с всички видове убеждения, слово и събрания. Онези, които смятат, че това касае само протестантите и католиците, са в сериозна заблуда. Подобни тоталитарни закони не са и няма да бъдат прецедент.

Това, скъпи либерали и консерватори (нали е модерно така да се делим), се нарича откровена, а не пълзяща диктатура. Не по-малко интересен е въпросът, ако същото законодателство бъде възприето в чужди държави, в които има български църкви, как тези църкви ще продължат да съществуват. Трябва да си готов аршинът, който прилагаш, да бъде приложен и върху теб.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

какво видях в събота

Нито една национална телевизия не даде протестът на протестантите и католиците в България. Единствено България он еър видях да дава картина и сведение за тях. Ние не крещим, ние не се бием, ние протестираме с песни и молитви. Но при ниското равнище на християнска вяра в българина и високата степен на суеверия, нас, които сме наистина вярващи, ни преценяват като някакви маргинали.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Айдее, пак претенции за

Айдее, пак претенции за "истинската вяра". Има ли някой от вас, който да твърди, че неговата вяра е неистинска и той е неистински вярващ ?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

В тоя закон, нещата са

В тоя закон, нещата са поставени неправилно по принцип. Първата точка трябва да гласи: 1. На всеки храм (без значение от от това коя точно е религията), трябва да има голяма червена точка 18+ и предупредителен надпис "Религиите са вредни за вашето здраве. Каквото и да ви бърборят вътре, накрая винаги се стига до човеконенавистност и война. Като разбира се първо ще ви искат и вземат пари. Помислете си добре преди да влезете."
Ivo Brasil's picture
Ivo Brasil
Brasil

Напълно подкрепям!

21 век сме и продължава да има лумпени, които вярват в човечета/белобради старци, които строго, но справедливо съдят от небето, като, разбира се, всеки си настоява на своята версия кои са там горе, как се казват и какво повеляват заветите им. Аман!
 's picture

д-р Петрoff

Църквата се развива чрез мисионерство.

Изключение прави БПЦ. Как ще забраниш на хора да благовестват? Ако Мене гониха и вас ще гонят....казва Иисус Христос

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.