Нова интрига се заплете около бившия македонски премиер Никола Груевски, който беше обявен за издирване, а по последна информация е избягал в Унгария и даже се крие във вила на премиера Виктор Орбан. Как Груевски е успял да достигне през границите до колегата си от ЕНП, е въпрос, който се появи в унгарски и македонски медии.

Унгарското издание "Непшава" излезе с версия, според която той е използвал български паспорт.

"Направете проверка при българските власти". Това е краткият отговор пред журналист от "Непшава" на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. 

Българските власти побързаха да опровергаят подобни твърдения.

"Във връзка с публикации на медии, че Никола Груевски е избягал в Унгария с български паспорт, Министерството на правосъдието информира: Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. По данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт", се казва в официално съобщение.

Унгарските власти заявиха, че Груевски е обявил желанието си да търси убежище в представителство на страната в неупомената държава извън Македония и че Будапеща по никакъв начин не е подпомогнала напускането му, предаде "Ройтерс". 

Говорител на правителството спомена, че Унгария все още не е получила официална молба от Скопие за екстрадицията на Груевски и добави, че ако това се случи, тя ще бъде разгледана "в съответствие със закона".

Груевски е осъден на две години затвор по делото "Танк" за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.

От лятото на 2017 г. бившият македонски премиер е без паспорт и има забрана за напускане на страната си.

Повечето унгарски медии определят случая като "тежък скандал" поради отношението на властите към Груевски. 

В сряда следобед унгарското правителство потвърди, че е получичило молба за убежище от бившия македонски премиер, съобщава АФП.

Будапеща обяви, че ще разгледа искането на Груевски, който доминираше политиката в Македония за близо десетелетие до 2016 г.

Подобна стъпка много вероятно ще ядоса Скопие, което издаде международна заповед за задържането на избягалия бивш премиер.

Властите в Будапеща отказват да дадат подробности къде се намира в момента беглеца, както и с какъв паспорт е пристигнал в страната.

През 2017 г. Орбан публично подкрепи Груевски по време на предизборна кампания за местните избори, които завършиха с поражение за ВМРО-ДПМНЕ.

Сега унгарското правителство твърди, че иска да запази добрите си отношения със социалистическия кабинет на Зоран Заев.

Това не попречи на говорител на управляващата партия "Фидес" да обяви, че Груевски е "бил преследван и тормозен от лявото правителство в Скопие, което има очевидната подкрепа на Сорос".

Зад океана обявиха, че Груевски е виновен и призоваха бившия премиер да си излежи присъдата в Македония.САЩ считат, че Никола Груевски, който поиска политическо убежище в Унгария, трябва да излежи присъдата си от две години в родината си, пише "Политико". 

„След задълбочен и прозрачен съдебен процес, Никола Груевски бе осъден от македонските съдилища за злоупотреба с власт и осъден на две години затвор“, коментира говорител на американския Държавен департамент. „Няколко инстанции потвърдиха присъдата. В допълнение, Груевски е обвинен по четири продължаващи наказателни дела. Ние вярваме, че е правилно съдебните дела в Македония да продължат и господин Груевски да понесе отговорност в рамките на македонската правосъдна система“, добави той.