След проведен разговор с министъра на икономиката Васил Щонов председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Бойн Боев и заместничката му Лилияна Младенова са подали оставките си, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в късния следобед. 

В сряда служебният кабинет на Георги Близнашки призова да се оттеглят от постовете си председателят на ДКЕВР Боян Боев и членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков. Мотивите за това бяха натрупваните с години тежки проблеми в енергетиката, които се дължат на системното задържане на цената на тока, както и други неправилни решения на Комисията.

Днес сутринта членовете на ДКЕВР, воглаве с председателя ѝ, се запънаха да напускат регулатора и изпратиха пространно писмо до медиите, в което обясниха, че "Не са налице обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния ѝ състав действия".

Комисарите твърдяха, че са започнали либерализация на пазара, направили са проверки на целия сектор, създали са балансиращ пазар на електоенергия и т.н.

Те смятат, че положителният ефект от тяхната дейност щял да стане ясен след 5 години.

Членовете на Комисията и нейния председател имат 5-годишен мандат и ако не подадат оставка, могат да бъдат сменени само при доказано наличие на конфликт на интереси или когато са осъдени за умишлено престъпление и имат влязла в сила присъда. Другият вариант е да бъде променен Закона за енергетиката, но служебното правителство няма такива правомощия.

Третият поканен да подаде оставка - Еленко Божков, не е оповестил решението си, съобщиха от МИЕ.