Софийският градски съд (СГС) оправда четиримата обвиняеми по делото за срутилата се сграда на столичната улица "Алабин", която през 2006 г. затрупа и уби две млади жени.

12 години след трагедията съдия Величка Маринкова оневини основния обвиняем - собственика на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", извършила инвестиционен контрол, и строителя Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Делото протича задочно спрямо Антонов, тъй като той от години е в чужбина и не беше открит. Обвинението към тях е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Според прокуратурата за изхода основна роля е изиграл свидетелят Николай Александров, променил показанията си. Решението на СГС подлежи на протест.

Чак през октомври 2016 г. Софийският градски съд (СГС) даде ход по същество на процеса за падналата жилищна кооперация на столичната ул. "Алабин", цели 10 години след трагичния инцидент, при който загинаха двете млади жени – Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.).

Тогава магистратите допуснаха за разглеждане граждански искове за общо 750 000 лева, въпреки възраженията на защитата на четиримата подсъдими. Сградата се срути върху колата, в която бяха двете жертви, в далечния 19 септември 2006 г., а разследването на прокуратурата продължи близо 9 години.

В крайна сметка пред съда бяха изправени собственикът на кооперацията  Кирчев, техническият експерт, който е трябвало да я подготви за ремонт, Симеонов, контролиращият ремонта инженер Петров и собственикът на фирмата изпълнител на ремонтните дейности Антонов.

По време на многобройните заседания на съда стана ясно, че работникът Николай Александров е споделил на майките на загиналите жени, че точно в деня на трагичния инцидент са събаряни стени. Това обаче се отрича от обвиняемите. Въпросният Николай Александров твърдеше пред разследващите, че в деня Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. Началникът на бригадата му обяснил, че така постройката ще падне, но Кирчев бил непреклонен. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали, след което тя рухнала след два часа. По-късно обаче Александров се отрече от показанията си.

Преди да стигне до съдебната зала, казусът претърпя много обрати, като бе връщан на прокуратурата за отстраняване на пропуски. Първоначално обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие бяха повдигнати на Георги Кирчев и Петър Петров.

През следващите 9 години го ръководиха петима прокурори, като през 2010 г. бе прекратено с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Това решение бе отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред втората инстанция. В определението си апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите заради това, че три години са бездействали и на се взели под внимание важни показания.

Прокурор Милко Момчев поиска 4-имата да бъдат осъдени по обвинение за причиняване на смърт поради немарливост.