"Солидарност". Това бе най-често срещаната дума в речта на германския кацлер Ангела Меркел пред Европейския парламент днес. 

Меркел обсъди бъдещето на Европа с евродепутатите в Страсбург. Това е първата публична проява на германския канцлер пред европейска институция, след като обяви намерението си да се оттегли от политиката след 18 години начело на ХДС. 

Тя очерта три основни акцента в бъдещата политика на Съюза. Първият: външна политика - такава, в която не само се чува гласът на ЕС, но и която да очертае обща военна мощ. Меркел призова за създаването на европейска армия, допълваща, а не конкурираща се с НАТО, с което си спечели бурни овации от евродепутатите. Вторият акцент бе икономиката, базирана на иновациите вътре в Европа, а не привнесена от САЩ и Азия. А третият - миграцията, при който постави ударение върху затягането на граничния контрол.

Зад всички тези цели трябва да стои солидарността като душата на Европа и да се преодолее националният егоизъм, подчерта германският канцлер.

"Преди около 50 години европейската общност беше в детските си години - общ пазар и валута бяха визионерски идеи, но основите бяха сложени. С благодарност съм изправена пред най-големия демократичен парламент в света. Вие представлявате около 7% от световното население. Въпреки различните ни нагласи досега винаги сме постигали резултат в полза на гражданите. През 2007 говорих, че толерантността е сърцето душата на Европа. За 11 години светът се измени и душата на Европа беше изтезавана. Изживяхме дългова криза, войни и въоръжени конфликти, миграционните движения, които ни засягат, тероризъм, чувстваме климатичните промени, стари съюзници поставт тези съюзи под въпрос, Великобритания ще напусне ЕС. Всички ние чуевстваме, че е все по-трудно да предскажем световните тенденции, но и че сами трудно ще наложим нашия интерес. Затова повече от всякога в ЕС е нужно да проявяваме разбиране към другия. Без европейската солидарност няма успех, тя е в основата на толерантността", започна речта си Меркел.

И продължи с акцента върху "солидарността", определяйки я като "универсална ценност - всеки да защитава другия - отнася се за семейството, селската общност, спортния клуб, ЕС". "Тя е част от европейската ДНК", подчерта германският канцлер.

Но и индиректно размаха пръст на все по-сепаратистки настроените държави, издигащи лозунга "Европа на отечествата":

"Националните решения имат въздействия върхуцялата общност. Който не спазва принципите на правовата държава, ограничава свободата на медиите и ограничава правата на НПО, той пречи не само на собствената си страна, но и на цяла Европа. Който не спазва поети задъления, поставя под въпрос и стабилността на еврото. Солидарността означава да се преодолее националният егоизъм."

Меркел призна, че и Германия е не е безгрешна в контекста на миграционната политика. Но и подчерта, че темата с бежанците "е обща европейска задача".

"Респект и подкрепа за другия и отстояване на собствените интереси - това не е противоречие, а точно обратното", посочи Меркел.

И даде пример със сътрудничеството с Африка, целта на която е "да се подобрява житексата ситуация на място, за да предпазим хората от опасното пътуване към Европа".

"Въпросът с бежанците предизвиква различни реакции, но солидарността повелява да намерим общ път", посочи гермснаксият канцлер.

След което очерта приоритетите си за бъдещето на ЕС:

По отношение на външната политика, Меркел акцентира около идеята за създаване на обща европейска армия, която не се харесва на американския президент Доналд Тръмп.  

"За да се чуе гласът на Европа в глобалната сцена, трябва да преосмислим нашите решения и да се откажем от единодушното взимане на решения там където има смисъл и договорите позволяват това. Да създадем европейски съвет за сигурност и европейска армия, която да действа на място. Един ден да създадем една истинска европейска армия. Още преди четири години Жан-Клод Юнкер каза, че тя би показала на света, че между европейските държави ниикога повече няма да има война. Това може да бъде едно допълнение към НАТО. Никой не иска да поставя под въпрос съюзи", посочи Меркел, а залата избухна в бурни аплодисменти.

 

"Ако сме икономически силни, ще сме политически влиятелни. Ако погледнем в бъдещето трябва да приемем, че днес вече не е дадено големите иновации да идват от Европа. Днес голяма част идват от Азия и САЩ. Много ме безпокои фактът, че не можем да произвеждаме акумулатори на фона на това, че автомобилът е създаден в Европа. Трябва да бъдем двигател да можем да ги произвеждаме в Европа", посочи Меркел целите по отношение на икономическия просперитет на Съюза.

От думите на Меркел по отношение на третата тема пред ЕС - миграцията, стана ясно, че страните трябва да си помагат по отношение на граничния контрол, въпреки Шенгенското пространство.

"Във времената на еврокризата трябваше да преодолеем много препятствия и да постигнем решения. Но по този въпрос Европа не е толкова единна, колкото бих желала. Да, създадохме Шенген, но сега трябва да имаме регистър за влизане и излизане. Колкото и да е голяма една държава, тя не може да изпълни тази задача сама и трябва държавите да се откажат от част от националните си правомощия. Да се помогне на Африка, да се разработи обща процедура по убежищата (ако я няма се стига до вторична миграция) - да има общи правила по правото на обежището", призова германският канцлер.

След края на речта, Меркел бе изпратена с бурни аплодисменти и ставане на крака.