УЕФА може да поднови разследването срещу "Манчестър Сити" за нарушаване на правилото за финансов феърплей (FFP), личи от съобщение на европейската футболна централа.

В последните дни бяха публикувани серия от метериали от списание "Шпигел" и платформата "Футболлийкс", от които личи, че гражданите са заобиколили футболния закон с помощта на спонсорски договори от фирми, които са собственост на боса на клуба Шейх Мансур или са свързани с него.

Първата проверка на УЕФА датира от 2013-2014 г., когато клубът понася финансова санкция заради леко отклонение в баланса между приходи и разходи. В действителност обаче минусът на "гражданите" би бил много по-голям, така отборът е трябвало да бъде изваден от евротурнирите.

Според "Шпигел" на тайна среща представители на "Сити" са получили съвет как да прескочат FFP не от някой друг, а лично от президента на ФИФА Джани Инфантино, тогава генерален секретар на УЕФА.

Така "небесносините" получават солидни финансови инжекции, за да оправдаят огромните си харчове за трансфери, заплати и т.н., а номерът минава. Лично Шейх Мансур и неговите първи наместници на стадион "Етихад" движели сделките.

"Ако получим информация, касаеща по-рано разглеждани случаи, те могат да бъдат отворени отново, стига информацията да се отнася до това, че има нарушения", се казва в становището на УЕФА.

Добавя се, че от Нион могат да изискат обяснение от даден клуб и след това да разследват случая.

Не е ясно обаче дали ще се стигне до конкретни стъпки, нито кога. И дали УЕФА въобще ще си позволи да се разрови, тъй като най-малкото може да се стигне дотам признае гаф. Според испанската и германската преса клубове като "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен) настоявали за наказание за "Манчестър Сити", използвайки влиянието си в Нион.