Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски. Той иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката."

Тоа заяви днес пред Би Ти Ви бившият ппремиер (1997-2001) Иван Костов, днес ръководител на Лаборатория за управление на риска.

"Казва им се едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране", допълни Костов.

Той бе доста емоционален, видимо раздразнен от водещия Антон Хекимян. Журналистът намекна, че бившият министър-председател също има вложения в КТБ.

Според Костов за да се стигне до тук, вина имат БНБ, ДАНС, прокуратурата и други институции. Той обаче смята, че КТБ е е оздравима и спасима. "Екипът, с който анализирахме рисковете, имаме решение и план за оздравяване на банковата група КТБ и Виктория. Знаем как може да се въстанови ликвидния баланс и да отвори врати на 15 октомври."

Експремиерът изтъкна, че КТБ няма отрицателна капиталова адекватност и ако се отвори, няма да види "дупка, каквито са очакванията". При това положение банката лесно може да се декапитализира с увеличение на капитала.

Същевременно Костов заплаши "кръговете, които атакуват банката", че ще назове хората в тях поименно пред разгневените вложители, ако се стигне до затварянето на КТБ и банка "Виктория".

Има два плана за спасение на КТБ, като и двата са реалистични, смята Костов. Ако има инвеститор, готов да даде 1 милиард лева, както се твърди в медиите, трябва още сега да се влезе в преговори и банката може да заработи без участието на правителството и БНБ. При положение, че посоченият виенски инвеститор не съществува, или не иска да се ангажира, КТБ може да бъде оздравена от държавата и БНБ с много по-малко от цитираната сума от 3,7 милиарда евро.

"Ако в БНБ не знаят решението, трябва да питат", каза Костов. Запитан защо точно към него да се обърнат, той каза: "Кого да питат, ако не мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как се разграбваха след това. Успял съм да оздравя няколко банки, които се приватизираха и сега са гръбнакът на банковата система".

Своите емоционални реакции за КТБ Костов обясни с това, че ако тя бъде затворена, ще бъде разрушено делото на жувота му - финансовата стабилизация на България. Бившият лидер на ДСБ допълни, че личният му интерес в банката е защитен от държавата дори при ликвидацията й.

Иван Костов допълни, че за страната предстоят тежки дни между 27 ноември и 20 декември, без да даде подробности, защо. Той само предупреди, че тези, които си мислят, че след като шейната е пусната по улея, все ще стигне финала, не са прави и шейната ще излети.

Ключови думи

Коментари

Асен

Голям!

тихо ей мошенник

Тоя мизерник няма какво да го питаме, щом сам си предлага услугите, значи му пари под гъза. Освен това има един куп връзки с въпросната банка, т.е. има конфликт на интереси.

"...лайно, лайно - каза Швейк, колкото да се включи в разговора..."

Георги

На Костов начина е : продажба на бивши БКП функционери за 1 долар.

ЧЕП

Абсолютно некомпетентен си! Съобщават се само платените суми и не се прибавят задълженията на фалиралите държавни фирми в размер на стотици милиони.За сведение в тези години Целия резерв на държавата/след комунистите /беше само 500 милиона долара!

Знам и мога

Гербери, закъснявате с плюенето, само трима плювачи, срамота!

Бог

Сергея, бея и тиквата има доста да четат докато го стигнат...

IP

Но не питат. Вместо това питат Румен Гечев как да стартират Белене за 15 минути. Услужливо му завират микрофона, а по Костов джафкат. Всеки пенсионер е дресиран да повтаря, Тоа Костов е най-големио мръсник къде ми земА пенцията, но никой не си припомня, че точно Гечев унищожи пенсиите и ги направи по 3 долара месечно. Е, мене ако питате, всичко това си е в реда на нещата. Не можете да очаквате българинът да мисли като нормален човек, и не било заслужено и справедливо да живее като нормален човек. Добре си е така в блатото.

Българин

Че защо не каже костов колко пари му дадоха за да продаде БГА Балкан ... и още куп други такива държавни структури . Та костов е бил по времето на унищожението на 14 банки и е наясно как се прави това и сега понеже ще му изгорят много пари и за това е толкова заинтересован .Този съсипа България и я разпродаде ..... не съм гербер -не ги понасям ... ВСИЧКИ ДОТУК ЗА ТЕЗИ 25 год КОИТО УПРАВЛЯВАХА ...РАЗГРАБИХА И ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ и народа си трае ... значи му е хубавоо ... ако не му беше хубаво то щеше да направи нещо за да спре това което се случва ... прост пример - съседите гърци ....

куку

Борисов: Финансите са просто нещо – 1 и 1 прави 2 /КРОСС/ Финансите са просто нещо - едно и едно прави две,

StoyanA

Заради такива на циганите им тръгва лошо име...

Стоян Трушков

Проблемите с Мизия и КТБ са най-важните и най-актуални за разрешаване от държавата в настоящия момент. Причините и за двата кризисни случаи са некадърното управление и престъпно бездействие на държавните институции. И тъкмо затова последните заедно с всички медии се опитват ( и то много успешно!) да внушават, че причините са външни, природни, необичайни и всякакви други, но не и най-вече по вина на държавните институции, тъй като в противен случай държавата като най-виновният участник в тези събития ще трябва да обезпечи на 100% загубите на потърпевшите граждани и фирми!!? Нещо повече – насажда се упорито и назидателно убеждението, че най-виновните са самите потърпевши, защото не са си застраховали имота - при потопа в Мизия, или защото са се полакомили от големите ливи при депозитите – при проблема с КТБ??!! И въпреки тези „неразумни“, „безотговорни“, „наивни“ постъпки на потърпевшите, държавата като майка-закрилница изплати по 300лв.!! на човек от Мизия, приюти в едно училище временно бедствуващите и им осигури за цели две седмици!! прехраната (макар,че загубите на един имот – сграда и покъщнина надхвърлят 30000-40000 лева!! )!! Разбира се не са забравени и потърпевшите от КТБ! Тези от тях с гарантираните депозити ще си ги получат на 100%, но с горе-долу предвидима начална дата и продължаваща до неопределен срок (може би десетки години!!) крайна дата!! А за останалите граждани и фирми (като най-лакоми!) - каквото остане от банката след нейната разпродажба! Каква загрижена държава, какви открити, умни, човекосърдечни управляващи, какви загрижени само за човешките съдби партии, какви смели журналисти и медии търсещи само истината!!! Хак да ни е! Заслужаваме си ги!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.