"Въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски. Той иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката."

Тоа заяви днес пред Би Ти Ви бившият ппремиер (1997-2001) Иван Костов, днес ръководител на Лаборатория за управление на риска.

"Казва им се едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране", допълни Костов.

Той бе доста емоционален, видимо раздразнен от водещия Антон Хекимян. Журналистът намекна, че бившият министър-председател също има вложения в КТБ.

Според Костов за да се стигне до тук, вина имат БНБ, ДАНС, прокуратурата и други институции. Той обаче смята, че КТБ е е оздравима и спасима. "Екипът, с който анализирахме рисковете, имаме решение и план за оздравяване на банковата група КТБ и Виктория. Знаем как може да се въстанови ликвидния баланс и да отвори врати на 15 октомври."

Експремиерът изтъкна, че КТБ няма отрицателна капиталова адекватност и ако се отвори, няма да види "дупка, каквито са очакванията". При това положение банката лесно може да се декапитализира с увеличение на капитала.

Същевременно Костов заплаши "кръговете, които атакуват банката", че ще назове хората в тях поименно пред разгневените вложители, ако се стигне до затварянето на КТБ и банка "Виктория".

Има два плана за спасение на КТБ, като и двата са реалистични, смята Костов. Ако има инвеститор, готов да даде 1 милиард лева, както се твърди в медиите, трябва още сега да се влезе в преговори и банката може да заработи без участието на правителството и БНБ. При положение, че посоченият виенски инвеститор не съществува, или не иска да се ангажира, КТБ може да бъде оздравена от държавата и БНБ с много по-малко от цитираната сума от 3,7 милиарда евро.

"Ако в БНБ не знаят решението, трябва да питат", каза Костов. Запитан защо точно към него да се обърнат, той каза: "Кого да питат, ако не мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как се разграбваха след това. Успял съм да оздравя няколко банки, които се приватизираха и сега са гръбнакът на банковата система".

Своите емоционални реакции за КТБ Костов обясни с това, че ако тя бъде затворена, ще бъде разрушено делото на жувота му - финансовата стабилизация на България. Бившият лидер на ДСБ допълни, че личният му интерес в банката е защитен от държавата дори при ликвидацията й.

Иван Костов допълни, че за страната предстоят тежки дни между 27 ноември и 20 декември, без да даде подробности, защо. Той само предупреди, че тези, които си мислят, че след като шейната е пусната по улея, все ще стигне финала, не са прави и шейната ще излети.