Броени дни след като Ангела Меркел изненада германците с внезапното си (но не и изненадващо!) решение за оттегляне от председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), лидерът на „сестринския“ Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер тръгна по същия път. След среща на партийното ръководство на партията, проведено в късните неделни часове в Мюнхен, стана ясно, че Зеехофер ще се оттегли от ръководния пост на ХСС. Нещо повече – той обяви нежеланието си за оставане на поста федерален министър на вътрешните работи на Германия. Темата е водеща за печатните издания в страната, които посрещнаха новината с противоречиви коментари за причините и последствията от решението на Зеехофер, пише "Фокус".

Хорст Зеехофер обяви оттеглянето си от председателския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС), съобщи водещото германско издание "Шпигел", като отбеляза, че към настоящия момент под въпрос остава и колко време още баварският политик ще изпълнява функциите си на федерален министър на вътрешните работи. В следобедните часове на деня премиерът на Бавария Маркус Зьодер ще представи министрите от новия си кабинет. Но фокусът на вниманието на германската общественост така или иначе ще бъде насочен към неговия предшественик, коментират от редакцията.

Във вечерните часове на неделя се състоя среща на ръководството на ХСС, на която Зеехофер обяви решението си да се оттегли от лидерския пост. Партията планира извънреден конгрес в началото на 2019 г. за избирането на нов председател на ХСС, който е част от управляващата в Берлин голяма коалиция. В медиите вече се появиха спекулации за възможното избиране на Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия (ЕНП) и неин водещ кандидат за европейските избори през 2019 г. Остава неясно колко време Зеехофер ще остане на поста федерален министър на вътрешните работи на Германия. Към настоящия момент няма направени официални изявления. Източници обаче разкриват, че в рамките на неделната среща на партийното ръководство Зеехофер е уверил, че „2019-а ще бъде годината на обновяването на ХСС“.

От редакцията припомнят, че Зеехофер трябваше да остане на ръководния пост в партията до края на следващата година. С оглед лошите резултати на ХСС на последните избори за регионален парламент решението му едва ли може да бъде определено като изненадващо.

Водещите политици от германските партии не закъсняха с коментарите си по повод обявяването на решението на Хорст Зеехофер да се оттегли от председателския пост на Християнсоциалния съюз, отбеляза "Зюддойче цайтунг", най-тиражният политически вестник в Германия. Фракционният лидер на партията „Зелени“ Катрин Гьоринг-Екард призова Зеехофер незабавно да подаде оставка от поста федерален министър на вътрешните работи на Германия.

„Всеки следващ ден, в който Зеехофер остава федерален вътрешен министър, е прекалено много“, категорична бе Гьоринг Екард.

Тя подчерта, че политиката на Зеехофер представлява „риск за сигурността“ за обществото.

Андреа Налес.

Лидерът на германските социалдемократи (ГСДП) Андреа Налес бе по-сдържана в изявленията си, като отбеляза единствено, че ХСС е последната от трите партии в управляващата в Берлин голяма коалиция, която предприема стъпки в посока на обновяването на ръководството си. Налес припомни, че ГСДП направи това още през пролетта, когато тя бе избрана за лидер на партията.

„Ще видим кой ще дойде“ на мястото на Зеехофер в ХСС, коментира Налес с оглед влиянието на баварската партия за управлението на Берлин.

По отношение на бъдещето му във федералното правителство председателят на германските социалдеморкати се изказа лаконично. Тя остави без отговор въпроса какво трябва да бъде бъдещето на Зеехофер, що се отнася до функциите му на федерален министър на вътрешните работи.

„Едното и другото не са пряко свързани“, подчерта Налес, като същевременно допълни, че Зеехофер очевидно обаче не споделя мнението й.

Решението му е правилно, но идва твърде късно – той донесе на страната множество проблеми и блокира изпълнението на дневния ред на партията, пише германският национален всекидневник "Ди Цайт" в остра статия за баварския политик с краткото заглавие „Най-накрая“. През последните месеци Зеехофер се изявява в Берлин и Мюнхен като същински опонент на правителството, а не като политик от него. Той непрекъснато демонстрираше недоволство от коалиционните партьори на ХСС в Берлин и в крайна сметка показа умора и от собствената си партия. Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) не бе в състояние да го освободи, защото нейният федерален министър на вътрешните работи е и председател на коалиционния й партньор. И премиерът на Бавария Маркус Зьодер си спести усилията за отстраняването му, защото искаше да го обвини публично за фиаското на изборите в най-голямата германска провинция.

Сега обаче настъпи краят. Изборите в Бавария са загубени за ХСС, Меркел обяви оттеглянето си от ХДС. Зеехофер реагира на променената ситуация. Той ще напусне лидерския пост в началото на следващата година, разчиствайки най-вероятно пътя на Зьодер. Това стана ясно след неделната среща на партийното ръководство на ХСС в Мюнхен. Разбра се също, че Зеехофер не желае да изпълнява функциите на федерален вътрешен министър на Германия до края на мандата на голямата коалиция. Стъпката е закъсняла: Зеехофер е отговорен за всяка криза в страната през последните години – или поне отчасти. Той трябваше да си тръгне още в края на 2015 г., когато за първи път отправи заплахи към правителството на канцлера Меркел. Тогава дори той не бе част от него. Нов лидер на ХСС с по-малко предубедено отношение към Меркел може да се отрази на Канцеларията на канцлера в Берлин конструктивно - и най-вероятно ще допринесе за по-добри управленчески резултати, уверени са в редакцията.

Манфред Вебер.

Решение, взето по собствено решение или пуч? Това е въпросът, над който размишляват в редакцията на германския вестник "Билд", след като стана ясно, че Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в Християнсоциалния съюз (ХСС).

„Не мога да давам такива категоризации“, подчерта председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, член на ХСС, в отговор на въпрос как се е стигнало до оставката.

Единственото, което той подчерта, е, че 2019-а ще бъде годината на „обновление на ХСС“. Очаква се в рамките на текущата седмица Зеехофер да обяви публично оставката си от лидерския пост на ХСС и да обясни мотивите за решението си. В началото на следващата година партията ще проведе извънреден конгрес, на който ще бъде избран неговият наследник. Към настоящия момент няма официални кандидатури, но оттеглянето на Зеехофер означава разчистване на пътя за заемането на поста от баварския премиер Маркус Зьодер.