Русия е заплашена от бунт на родители на десантчици, предаде Нюзру.

Причините са това са две.

Първата е вестта за пленяването на 10 военнослужещи от  98-а Свирска дивизия на въздушно-десантните войски (ВДВ). Те бяха заловени на 25 август край селището Зеркални в Донецка област, след като проникнали незаконно в Украйна.

Второто причина е много по-сериозна и страшна. От няколко дни насам в Русия усилено се говори за загадъчната смърт на 14 или повече десантчици. Съобщенията за тях са противоречиви и не са потвърдени от руските власти. Според една от версиите, която е най-вероятна, те са загинали в Украйна, където са проникнали незаконно.

Освен това Украйна поиска Русия официално да признае, че парашутистите от Свирската бригада са проникнали на чужда територия. Така те ще бъдат официално обявени за военнопленници. Киев ще може да ги размени срещу задържани в Русия украинци.

Родителите на пленниците призоваха руските власти да направят всичко възможно децата им да се завърнат у дома живи. В противен случай майките и особено бащите заплашиха сами да отидат да освобождават своите рожби.

Всичко това напомни за най-мрачните времена на СССР, когато всички неблагоприятни новини се премълчаваха или се изопачаваха. Не се съобщаваше дори за случаи на масова гибел.

Има или няма загинали парашутисти?

Първо на 25 август опозиционнотоэ издание "Свободний журнал" съобщи, че 14 руски военнослужещи от специален въздушно-десантен полк умрели "съвсем случайно" по едно и също време. Те били погребани в пълна тайна.

Според руското военното командване всички те се намирали по време на смъртта си в отпуск. Което накарало близките им да настръхнат.

Очевидец случайно видял церемонията в памет на войниците в клуба на тяхната специална 45-а парашутна бригада край Москва.

Ден по-късно в. "Новая газета" - едно от малкото опозиционни издания в Русия, писа, че от 24 август насам в северния град Псков се извършват погребения на десантчици. Вестникът не може да назове точния брой на починалите или загиналите.

Най-странното в този случай е, че някъде от 15 или 16 август няколко десетки военнослужещи от 76-а Псковска въздушно-десантна дивизия престанали да се обаждат на близките си. Нямало никаква връзка с войниците и никаква вест от тях.

Командирите на поделението не отговаряли на въпросите на жените и родителите на войниците. На 22 август в Псков пристигнал генерал-полковник Владимир Шаманов - командващ руските въздушно-десантни войски. Той заявил, че в Псковската бригада всички са живи и здрави.

Същия ден обаче в руската социална мрежа "В Контакте" се появило съобщение за гибелта на 29-годишния старши сержант Леонид Кичаткин. Публикувала го в своя профил съпругата му Оксана.

"Скъпи приятели!!!!!!!!! Льоня загина погребението е в понеделник в 10 часа сутринта опелото е във Вибути. Който иска да се прости с него идвайте" (Запазваме правописа - б.р.).

Г-жа Кичаткина дори оставила за връзка мобилния си телефон.

Ден по-късно, на 23 август, била изтрита страницата на загиналия Леонид Кичаткин.

На 24 август журналист от "Новая газета" се обадил на Оксана Кичаткина на посочения телефонен номер.

"Мъжът ми е до мене. Да му дам ли слушалката?", попитала за изненада на журналиста Оксана. Тя допълнила, че неизвестен хакер проникнал в личната й страница.

След което слушалката взел човек, който се представил за Леонид Кичаткин.

"Ето, говоря с Вас - жив и здрав съм. Как може да замина някъде, когато тук е бременната ми жена плюс още три деца. Как бих могъл да замина? Ето, стоя, говоря с Вас, жив съм, всичко е наред. Мога дори да ви изпея някаква песен и да ви потанцувам пред видеокамера", заявил мъжът.

На 25 август екип на "Новая газета" пристигнал в село Вибути, на 17 километра от Псков. На гробищата репортерите видели майор в бойна униформа и двама бойци, заравящи гроб.

На въпроса на офицера журналистите отговорили, че идват да се простят с починалия. А на табелката на гроба било написано:

Кичаткин, Леонид Юриевич
30.09.1984 - 19.08.2014.

Гробът на Леонид Кичаткин, който уж не бил загинал

Снимката на гроба му съвпадала с тази, която Окана Кичаткина сложила в профила си в мрежата "В Контакте".

"Отдавна ли погребахте Льоня", попитали журналистите.

"Преди 15 минути. Днес Льоня, вчера Саня", отговорил майорът.

Съседният гроб бил на друг десантчик - Александър Осипов. След малко майорът казал името си - Сергей Осипов. И признал, че Саня всъщност е родният му син, когото той взел на служба при себе си в полка.

Тук бащата лично погребал сина си Александър Осипов.

Офицерът бил употребил доста алкохол и полека-лека се разприказвал пред журналистите.

"Да ви кажа ли честно? Те нямаха никакъв шанс да оцелеят. Когато от едната страна те обстрелват с миномет, а от другата - с ракети "Град".

Загиналите войници били в Украйна и прекарали там една седмица, добавил съсипаният от мъка майор. Той не могъл да каже колко души са загинали. Само казал, че на другия ден предстояли още погребения.

Журналистите поискали отново да се свържат с Оксана Кичаткина. Мобилният й телефон обаче бил изключен. Роднина на Леонид Кичаткин потвърдил за гибелта му.

Вероятно десантчиците загинали на 19 август край украинското село Георгиевка в Луганска област, твърди украинският журналист Роман Бочкала. Той публикувал в интернет снимки на лични документи и банкови карти на руски десантчици, открити там след битката.

Главната находка обаче бил дневникът за вечерна проверка на 76-а Псковска въздушно-десантна бригада„ Той съдържал званията, фамилиите и инициалите на имената на 60 военнослужещи от тази бригада. За последно в дневника било писано на 12 август.

Днес стана ясно, че на 25 август е бил погребан поне още един военнослужещ от Псковската бригада, съобщи Нюзру. Става дума за сержант Антон Короленко, който според командирите му загинал при неизяснени обстоятелства. Той обаче не бил погребан край Псков, а във Воронеж.

Най-интересната новина обаче долетя следобед на 27 август. Очевидци съобщиха, че от гробището на село Вибути изчезнали табелките с имената на загиналите Леонид Кичаткин и Александър Осипов.

"Няма човек - няма проблем", бе един от коментарите във фейсбук. Авторът му цитира знаменитата фраза на Сталин.

По същото време обаче от командването на 98-а Свирска бригада, от която в Украйна са заловени 10 души, случайно се изтървали, че няколко руски десантчици са загинали в Украйна. Това разбуни още повече и без това измъчените близки на тези хора. Близките им дори не знаят дали те са живи.

Бойците от 98-а бригада пък твърдят, че изобщо не са знаели, че отиват в Украйна. Командирите им наредили на 23 август да тръгнат на тридневен поход към град Ростов на Дон.