Сергей Станишев е притеснен от партньорството на Европейската народна партия (ЕНП) с националисти като тези в България и Австрия, както и с нелиберални популисти като Виктор Орбан.

Това се казва в изявление на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) по повод обявяването на Манфред Вебер за водещ кандидат на ЕНП за бъдещ председател на Еврокомисията.

Станишев се безпокои и от това, че Вебер „изгражда мостове“ към Матео Салвини в Италия и Ярослав Качински в Полша.

През 2013 г. обаче Станишев в качеството си на лидер на БСП нямаше нищо против да се съюзи с крайните националисти от „Атака“. Това бе в периода, когато партията на Волен Сидеров разполагаше с решаващия „златен пръст“ в парламента, който бе от полза за БСП и ДПС срещу ГЕРБ. Пак тогава, по време на срещата на ПЕС в София, тогавашният председател на Европарламента Мартин Шулц, призова Станишев да се разграничи от „Атака“.

„Манфред Вебер казва, че Брюксел трябва да възстанови връзките с гражданите. Това е така, но не ЕС е този, който не може да се свързва с хората, а ЕНП, която сега контролира Съюза. Г-н Вебер е лидер на групата на ЕНП, председателите на Европарламанта, Съвета на ЕС и Еврокомисита също са от ЕНП. Тя има всички лостове и все не може да запази ЕС силен, обединен и фокусиран върху социалните предизвикателства. Европейците искат промяна, а Манфред Вебер олицетворява икономиите и неуспеха на ЕНП да разреши притесненията на гражданите от много години насам“, се казва в изявлението на лидера на ПЕС.

Според него Жан-Клод Юнкер е обещал висок социален стандарт в началото на мандата си през 2014 г. Но пет години по-късно Европа дори не се е доближила до него.

Аз съм още по-притеснен от настоящото партньорство на ЕНП с националисти като тези в Австрия и България и с нелиберални популисти като Орбан. Притеснен съм, че Вебер „изгражда мостове“ към Салвини в Италия и Качински в Полша.

Никой не трябва да очаква от нас милост в кампанията. Ние ще държим ЕНП отговорна и ще се борим да поведем Европа в нова насока. Ние представляваме единствената надеждна и истинска алтернатива за по-обединен, прозрачен и проспериращ ЕС.