Да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) настоява в писмо до премиера Бойко Борисов една от общностите на наши сънародници зад граница.

"Скандалните разкрития от последните седмици за корупционни практики по издаване на удостоверения за български произход идват като пореден акт на дискредитиране на ДАБЧ", се казва в писмото на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Те определят и агенцията като "институционална ненужност".

В писмото се припомня, че още през 2013-2014 г. агенцията е обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. "Днешните събития хвърлят светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура, както и цялостното функциониране на агенцията.“, се казва там.

От временните обществени съвети настояват за съдействие от страна на държавните институции за създаването на легитимна организация, която да представлява интересите и правата на нашите сънародници извън България.

В писмото до премиера Борисов се припомня, че предвидените текстове в Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света насърчават създаването на подобна официална платформа.

"Изпълнение на Националната стратегия и създаването на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната. България не свършва на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи", завършва писмото.

В скорошна акция на прокуратурата бяха арестувани над 20 човека, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харампиев, който вече е отстранен от поста. Харалампиев е начело на ДАБЧ като човек от квотата на ВМРО, коалиционен партньор на ГЕРБ във властта.

Според обвиненията, групата, действала в Държавната агенция за българите в чужбина, фабрикувала фалшиви удовостоверения за български корени и така отваряла пътя към получаване на български паспорт. Сумата за осигуряване на такъв документ била между 5000 и 8000 евро, а на седмица били издавани по двайсетина.