Плавното повишение на цените на тока е неизбежно. Това каза премиерът Георги Близнашки. Според него задържането на цените през миналата година е създало проблеми. Близнашки обяви създването на енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган към МС. В органа ще бъдат представени всички заинтересовани страни в областта на енергетиката - производители, потребители и т.н.

"Целта на борда е да има стабилизация на енергетиката и публичност", каза вицепремиерът Екатерина Захариева, която ще е председател на борда. Според енергийния министър Васил Щонов до 30 юни тази година задълженията на НЕК са 2,9 млрд. лв., а прогонозата е до юни догодина те да се увеличат с още 900 млн. лв. Щонов поясни, че е непремливо цената на тока да скочи с 50% веднага. Според него това вероятно ще стане в срок от 5-10 години.

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предстои чистка.

Заради политически изказвания са поискани оставките на председателя на ДКЕВР Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков, добави Щонов.

Тримата членове на ДКЕВР, чиито оставки се искат сега, бяха назначени от предишния кабинет на Пламен Орешарски. Те прокарваха политиките на БСП в енергетиката, сред които ще се запомнят атаките срещу енергоразпределителните дружества и намаляванията на цената на тока.

Решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък.

"Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение", обясни Захариева.

Еленко Божков е заместник-председател на партията "Български социалдемократи", която на миналите парламентарни избори бе коалиционен партньор на БСП. По време на кампанията за евровота тази година Божков също участваше активно на политически събития.

За Божков има и съмнения дали не е в конфликт на интереси заради това, че има собствен ВЕЦ.