ООН заяви днес, че над 200 масови гроба, съдържащи хиляди тела, са открити в райони в Ирак, контролирани някога от групировката Даеш ("Ислямска държава"), предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Спомагателната мисия на ООН в Ирак и Службата на ООН за правата на човека казаха, че може да има още подобни гробове освен документираните 202 в северните и източни провинции Ниневия, Киркук, Салах ад Дин и Анбар. Те заявиха, че доказателствата, събрани от тези места, ще бъдат важни за изправяне на извършителите пред правосъдието.


Организациите представиха доклад, според който масовите гробове съдържат тленните останки на между 6000 и 12 000 човека. Най-малкият гроб, намиращ се в западната част на град Мосул, съдържа 8 тела. Смятаният за най-голям гроб, разположен на юг от Мосул, може би съдържа хиляди тела.

Според доклада правонарушенията, извършени от "Ислямска държава", може да съставляват престъпления против човечеството и геноцид.

"Гробовете съдържат останки на хора, които са били безмилостно убити, защото не са се подчинили на изкривената идеология и управление (на "Ислямска държава"), включително етнически и религиозни малцинства", каза върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

Според ООН иракските власти са ексхумирали тленните останки на 1258 жертви.

"Ислямска държава" контролираше обширни територии в Ирак между 2014 и 2017 г. През декември миналата година иракското правителство обяви победа над джихадистката групировка.

БТА