Президентът на Франция Еманюел Макрон призова във вторник за създаване на „истинска европейска армия“, за да може континентът да се защитава от Русия и дори от САЩ, съобщава AFP.

Макрон, който настоява за създаване на общи въоръжени сили на Европейския съюз, откакто дойде на власт, подчерта, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската военна мощ, особено след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вади страната от договор за ограничаване на ракетите с малък и среден обсег, сключен по времето на студената война.

„Трябва да се защитаваме от Китай, Русия и дори САЩ“, заяви френският държавен глава пред радио Europe 1. „Когато виждам, че президентът Тръмп обявява, че излиза от голям договор за разоръжаване, подписан след европейската ракетна криза през 80-те, си мисля кой е основната жертва? Европа и нейната сигурност“, обясни държавният глава.

И обясни още.

„Няма да защитим европейците, освен ако не решим да имаме истинска европейска армия“, увери той в интервюто, записано в понеделник вечерта във Вердюн, където е в рамките на обиколката си на Западния фронт от времената на Първата световна война.

Изправен пред „Русия, която е на нашите граници и показа, че може да бъде заплаха“, Макрон посочи:

„Имаме нужда от Европа, която може да се защитава по-добре сама, без да зависи изключително от САЩ.“

През миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим, отбелязва „Франс прес“.

Франция също оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да създаде съвместна военна операция, да евакуира от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие, добавя още френската агенция.

"Мирът в Европа е несигурен", заяви още Макрон пред „Европа 1“. "Бяхме засегнати от опити за проникване в киберпространството и многобройни интервенции в нашите демокрации", каза той, очевидно визирайки Русия.

Той също така предупреди за "авторитарните сили, които се възстановяват и преуспяват на границите на Европа". Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, за да отбележи 100 години от края на Първата световна война.

Държавният глава повтори предупреждението си във вторник, че е поразен от сходствата между днешния свят и финансовата криза и "национализма, който играе върху страховете на хората" от 30-те години на миналия век.

"Мирът и благоденствието, на които Европа се радва от 70 години, са златен момент в нашата история", каза той, като предупреди, че това е изключение, а не правило. „От хилядолетия това никога не е траело толкова дълго“, посочи президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от "Фокус".

Френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че Европейският съюз се е провалил със закрилата на по-бедните, предаде Ройтерс.През последните месеци Макрон представя изборите за Европейски парламент идния май като битка между антиимиграционно настроените националисти и проевропейските прогресисти.

"Ние трябва да се вслушаме в страха и гнева. Породи се гняв срещу една Европа, която стана прекалено ултралиберална. Гневът е насочен срещу тази ултралиберална Европа, която вече не позволява на средните ни класи да живеят прилично", заяви Макрон.

Според Макрон "Брекзит" е резултат от разочарованието на работническата и на средната класа от Европа и от лондонското Сити.

"Решението на Великобритания да напусне Европа е решението на средните класи да кажат: тази Европа, която ни предлагате, се отразява добре на лондонското Сити, но аз, който живея на село или в индустриалните градове, живея по-зле. Ние трябва да се вслушаме в това, нуждаем се от Европа, която защитава работниците повече", посочи френският държавен глава.