В края на ноември изтича срокът, в който "Инерком" ЕООД, еднолична собственост на Гинка Върбакова, трябва да плати за активите на най-голямото електроразпределително дружество в България - ЧЕЗ-България. Съгласно условията на предварителния договор, до момента регистрираното специално за сделката дружество е платило 5 милиона евро на чешката държавна компания ЧЕЗ. Необходими са още 64 пъти по толкова или над 320 милиона евро.

Чешката държавна компания обяви активите си в България за продажба като част от стратегията й за напускане на региона и фокусиране върху проекти в Централна и Западна Европа.

Според чешкото издание "Лидове новини", което е част от бизнес групата на чешкия милиардер и премиер Андрей Бабиш, ЧЕЗ работи по осъществяване на сделката за продажба на своите активи в България на "Инерком".

Пред БНР главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков посочи, че в края на ноември предстоят събрания на българските дружества, на които може да бъдат сменени Надзорният съвет и одитът на компаниите. 

"Вариант, който би означавал, че фирмите на госпожа Гинка Върбакова и представители на нейни фирми ще влязат в Надзорния съвет и в одита на българските фирми на ЧЕЗ. Условието е преди всичко да бъде приключена сделката, тоест да бъдат преведени парите. Освен това, както знаем, има още едно препятствие, а то е отрицателното мнение на българската комисия по конкуренцията, но във всеки случай ЧЕЗ, поне засега, прави всички стъпки, за да може да има такава сделка", казва Вачков.

Препятствие обаче е отрицателното мнение на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за тази сделка. Жалбата на "Инерком" по това решение ще се гледа от Върховния административен съд през март догодина.

В Комисията за финансов надзор са постъпили уведомления за общи събрания на две от дружествата в групата ЧЕЗ България - ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение. В предварителния дневен ред е решение да бъде назначен регистриран одитор, който да одитира годишния финансов отчет за 2018 година. Включена е и точка "Разни".

Извънредните общите събрания на акционерите на ЧЕЗ Разпределение и на ЧЕЗ Електро са насрочени за 27 ноември т.г., гласят съобщения, публикувани в "24 часа".

Какво иска да придобие "Инерком"

Чешката държавна компания държи 67% в ЧЕЗ Електро България, близо 25% са в групата на "Химимпорт" и малко над 8% - свободно търгувани. В ЧЕЗ Разпределение 67% също са собственост на ЧЕЗ, а миноритарни дялове притежават две пенсионни дружества - "Доверие" и "Сила".

През март председателят на държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Драгомир Димитров съобщи пред депутатите от комисиите по енергетика и контрол на службите, че активите на чешката ЧЕЗ у нас са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро, което показва, че договорената с "Инерком" сделка е силно надценена. 

От дружеството на Гинка Върбакова неколкократно заявиха, че финансирането ще бъде от международни банки и няма да се залагат активи на ЧЕЗ.