Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ не видя проблем с "разпореждането" на Бойко Борисов народните представители да не разглеждат внесените от Менда Стоянова промени в Кодекса за застраховането. В "разпореждането" на Борисов - това е думата, използвана в прессъобщението от пресцентъра на ГЕРБ - се казва, че текстовете за слагане на таван за обезщетение на роднини при смърт по застраховки "Гражданска отговорност" трябва първо да минат през обществен дебат. 

„Има планирано обществено обсъждане в бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. Разбира се, като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната и за своя екип министри. В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството, а по-скоро чуване на всяка една тревога на българските граждани и реакция, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Работата на правителството и на парламента е да работим в полза на българските граждани. Аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, заяви Караянчева пред БНР. 

В сайта на Народното събрание не е обявено заседание на комисията по бюджет и финанси, оглавявана от Менда Стоянова, за предстоящата седмица. Няма и информация за организация на обществено обсъждане на темата към момента. Обявено е само събитие, посветено на проекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. 

За разследването и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина Караянчева заяви:

„Никога не сме опъвали политически чадър над никого. Нека компетентните органи си свършат работата. Нека да проверя и в Агенцията, и в Министерство на външните работи, в Министерството на правосъдието и в президентството. Нека да разплетат цялата нишка. Всеки,  който е пристъпил закона, нека да си понесе последствията“.

По-рано през деня двама бивши зам.-министри на правосъдието - Илия Ангелов от кабинета "Орешарски" и Петко Петков от кабинета "Борисов 2", обявиха пред различни медии, че сигнали и прокурорски проверки за случващото се в ДАБГ има от 2014 г. Но това не е довело до реални действия на институциите, въпреки данните за нарушения при издаването на удостоверения за български произход и липсата на доказателства за такъв произход. 

 
Караянчева обяви, че очаква идната седмица Народното събрание да събере кворум и да заседава, защото колегите й от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са "мобилизирани". Тя призова опозицията от БСП и ДПС да участва в работата на парламента и предстоящите дебати по проектобюджета за 2019 г.
Позицията на левицата засега остава непроменена - ако има кворум, за какъвто обаче социалистите няма да полагат, ще учасват в дискусиите по финансовата рамка на държавата за догодина.