Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция политически отдавна е част от Запада. Присъединява се към НАТО през 1952 г., към ЕС през 1981 г. и за разлика по-голямата част от съседните си страни в Югоизточна Европа остава извън съветската сфера на влияние по време на Студената война.

Но ситуацията изглежда доста по-различна, когато стане дума за обществени нагласи и споделени ценности. По отношение на религия, национална идентичност и религиозни малцинства гърците приличат много повече на съседите си от Изтока, изповядват много силни националистически възгледи, не са особено отворени към различните. Това е един от изводите от анализ на Центъра "Пю", основан на изследване на 34 държави от Европа. 

Гърците имат следните виждания:

- 70 на сто са съгласни с твърдението: "Има конфликт между традиционните за нашата страна ценности и тези на Запада". 

- Мнозинството от гърците имат някаква степен на привързаност към Русия. 70 на сто от пълнолетните гърци смятат, че е необходима силна Русия, за да има баланс на влиянието на Запада

On religion, nativism and social issues, Greece aligns more with Central and Eastern Europe than with Western Europe

Гърция е преобладаващо православна - подобно на Русия, Украйна и другите източноевропейски държави, отбелязват от изследователския център. И, подобно на много източноевропейци, гърците приемат християнството - православието по-точно, като част от националната си идентичност. Три четвърти от гърците казват, че да си православен е важно в някаква степен, за да бъдеш истински грък. Много други източно и централноевропейски нации обвързват националната си идентичност и религията по подобен начин - медианните стойности са от 57%. За контраст при западноевропейците медианата е от 34 на сто. В добавка около една трета от пълнолетните гърци са готови да приемат мюсюлмани или евреи - 35 на сто, като част от семейството си. Подобни са резултатите и в другите страни от Централна и Източна Европа, но този процент е много по-нисък от средния за Запада.

Религията е много важна и в личния живот на хората. 92 на сто от гърците вярват в Бог - като 59 на сто казват, че вярват с абсолютна убеденост. Средно едва 15 на сто от западноевропейците отговарят, че са сигурни в съществуването на Бог. 

55 на сто от пълнолетните гърци отговарят, че религията е много важна в техния живот - те са два пъти повече от хората, които отговарят по този начин в Ирландия, Италия и Испания, и пет пъти повече от процента във Франция, Германия и Великобритания. Гърция е по-религиозна и от повечето държави в Централна и Източна Европа - според тези отговори.

Поради голямата си религиозност гърците се противопоставят в много по-голяма степен на узаконяването на еднополовите бракове и абортите в сравнение със западноевропейците.70 на сто от гърците са против или силно против да се позволи на хомосексуалните да сключват бракове помежду си, подобни са нагласите в страните в Централна и Източна Европа. В същото време мнозинството в 15-те западноевропейски държави подкрепя еднополовите бракове. Гърците се разделят по въпроса дали абортите трябва да са законни - 45% срещу 52 на сто, които искат да са незаконни. Мнозинството в Западна Европа подкрепя абортите.

Подобно на руснаците, поляците и другите нации от региона на Централна и Източна Европа повечето гърци смятат, че е важно да си роден в страната - 74 на сто са на това мнение, или да имаш семеен произход според 85 на сто, за да си истински грък. Подтекстът е, че имигрантите не са истински гърци. Много по-малко западноевропейци споделят това мнение.

Освен това внушително мнозинство пълнолетни гърци заявяват, че културата им е по-висша от останалите - делът им е близък до този в Грузия и Армения, но много по-висок от процентите в повечето от държавите на континента.

Все пак трябва да се отбележи, че Гърция не е в пълно съответствие с държавите от Централна и Източна Европа по всеки въпрос. Понякога Древна Гърция е наричана люлката на демокрацията и това се отразява на отговорите на съвременните гърци - за 77 на сто от тях демокрацията е за предпочитане пред всяка друга форма на управление. Това е убеждение, което се застъпва много по-неуверено в Русия, Украйна и другите страни от Централна и Източна Европа.

Гърците отбелязват още и че припознават Константинополския патриарх като най-висшата власт в православната църква. Обратно много източноправославни смятат, че патриархът на Русия или техният собствен патриарх играе тази роля.

Коментари

А Италия?

А Италия? А да ви видиме ако ви ударят право в сърцето. Не че Салвини не ви го е обещал...

Това, което става ясно е, че гърците са по-близо до Източна

и Централна Европа по своя национализъм и комплексарщина (чувство за превъзходство, хомофобия, ксенофобия), НО, Източна и Централна Европа е националистична и комплексарска, без да е християнска (или бидейки християнска в минимална степен) - за разлика от Гърция. И ние сме в същото положение, дори може да се каже, ние сме на опашката на Изтока по религиозност (същинска).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.