МИШЕЛ РОУЗ, Ройтерс

Фрагментираният политически пейзаж в Европа е шанс за френския президент Еманюел Макрон на следващите европейски избори да взриви традиционния за Брюксел двуполюсен модел левица/десница, твърди новоназначеният ръководител на кампанията на френския президент за изборите за ЕП.

В първото си интервю след назначаването му тази седмица като водещ стратег в партията на Макрон "Република, напред!", Стефан Сежурн твърди, че кампанията "ще разтърси системата" в резултат от нарастващото разочарование сред традиционните леви и десни.

"Ние разглеждаме политическата нестабилност по-скоро като възможност, отколкото като ограничение", заяви Сежурн пред кореспондента на Ройтерс в кафене на една пресечка от Елисейския дворец, където е прекарал последните 18 месеца като задкулисен политически съветник на Макрон.

Поредица национални и регионални избори в цяла Европа, последните в Германия неотдавна, показаха засилване на подкрепата за крайнодесните и зелените партии, за сметка на традиционните десноцентристки консервативни и левоцентристките социалдемократически партии.

Това ражда по-неудобни, по-трудно управляеми коалиции. За Макрон това е възможност да привлече депутати от целия политически спектър и да изгради нова политическа група в Европейския парламент, както направи във Франция.

"Искам да разговарям с испанските социалисти, със "Гражданите" (Сиудаданос), с германските Зелени, но и с части от ХДС, като същевременно поддържам диалог и със социалдемократите (СПД)", заяви 33-годишният Сежурн, визирайки партии от управляващата коалиция в Германия.

Макрон представи европейските избори като битка между антиимигрантските националисти и проевропейските "прогресивисти" и изпрати свои емисари, които да установят контакт със сходно мислещи партии.

Макар че изборите за Европейски парламент, които се провеждат на всеки пет години от 1979 г., не винаги са предизвиквали такива вълнения, вотът през май изглежда ще има по-големи последици, след като разломите в националните политики стигнат до европейското ниво.

Според анализаторите обаче, повторение на онова, което постигна Макрон с изненадващата си победа на изборите миналата годинавъв Франция, където изгради нова партия от нулата и отвлече депутати както от левицата, така и от десницата, е малко вероятно. 

Брюксел гъмжи от догадки с кого ще се съюзи Макрон. Видни фигури от ЕС, включително белгийският либерал Ги Верхофстат и холандският премиер Марк Рюте, направиха оферти, за да накарат Макрон да сключи съюзи, само за да получат учтив отказ.

Създадена след последните европейски избори през 2014 г., "Република, напред!" няма евродепутати, но проучванията показват, че тя може да спечели около една пета от 79-те френски евродепутати в ЕП, който от догодина ще има 705 депутати.

Обединявайки сили, които в момента са на страната на традиционните блокове - консервативната Европейска народна партия, социалдемократите и либералите от АЛДЕ - Сежурн смята, че групата на Макрон може да измести ЕНП от водещата позиция.

Това може да се окаже по-лесно заради намаляващото влияние на германския канцлер Ангела Меркел, която в продължение на години имаше влияние на ЕНП, но постепенно слиза от сцената.

"Мисля, че е възможно да спечелим мнозинство при различни конфигурации: дали ще бъдат прогресивистите? Демократите? Възможен е някакъв вид съюз", казва Сежурн.

Стратегията на Макрон е да не сключва никакви споразумения преди изборите, когато ще стане ясна разположението на силите в 27-те страни членки на ЕС.

"Всички, които казаха, че е трябвало да сключим съюзи преди осем месеца, сгрешиха", заяви Сежурн. "Щяхме да се окажем с възрани ръце, обвързани с потенциално незначителни сили. Трябва да си дадем време, за да преценим надигащите се в Европа сили".

Екипът на Макрон смята подобряването на резултатите на зелените партии на изборите в Белгия, Германия и Люксембург за специална възможност, особено предвид, че френският президент провъзгласи борбата с климатичните промени за една от главните теми на своето управление.

"Най-лошото би било да изберем по един партньор от всяка страна и да се придържаме към него", заяви Сежурн.

Сежурн е едно от т.нар. "момчета на Макрон", тясно сплотена група от трийсетинагодишни специалисти, които помогнаха на бившия инвестиционен банкер да стане президент на Франция, преди да е навършил 40 години, след смайващо бърз възход.

Бивш активист на Социалистическата младеж, Сежурн за първи път раздава листовки на референдума във Франция през 2005 г., който в крайна сметка попречи на приемането на предложената европейска конституция.

Описван от съюзниците си като хладнокръвен, дискретен и лоялен, през 2014 г. той впечатлява Макрон с бележка, която изпраща на тогавашния министър на икономиката, отнасяща се до това как да подобри имиджа си пред френската левица.

"Много умно", казва му Макрон. "Нает си".

Син на служител от "Франс телеком", Сежурн е отраснал във Франция и Латинска Америка. Решава да влезе в политиката, след като вижда срива на аржентинската средна класа по време на валутната криза през 2001 г., когато учи във френска гимназия в Буенос Айрес.

"Богатите аржентинчета се оказаха изритани от нея, защото семействата им вече не можеха да плащат таксите", разказва той. "Това наистина ме впечатли. Хората не разбират, че лошите политически решения могат да доведат до катастрофални ситуации".

БТА