Илко Желязков от борда на БЕХ ще бъде е освободен, съобщи министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов пред Би Ти Ви. В борда общо има трима души, това е вторият, който освобождаваме, уточни министърът. С поста си вече се раздели и директорът на БЕХ и член на борда на компанията Георги Христозов. Според Щонов всички освободени до момента не си вършели добре работата.

Повишаване на цената на тока ще има през септември, каза министърът, но отказа да уточни за какви проценти става дума. "То ще бъде плавно и последователно", бяха думите на Щонов, според когото е по-важно реформирането на сектор "енергетика". Увебичаването на цената е свързано с нарастването на дълговете на НЕК.

От юли 2014 до юни 2015 година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева дълг, което допълнително ще утежни дълга от близо 3 млрд. лева на компанията.

."Секторът е бил нехайно управляван в продължение на много дълго време. НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България. При регулирания пазар токът, който се произвежда в електрическите централи се изкупува на задължителни цени и обем. Реалният дисбаланс в момента се очаква да бъде близо до 1 млрд. лева загуби. Към това трябва да се прибавят и съществуващите задължения на НЕК, които са 2,9 млрд. лева. Това прави близо 4 млрд. лева дългове на НЕК и интересното е, че 1 млрд. лв. се натрупва само за 1 година. Когато имаш компания с дългове, които надвишават приходите, говорим за много тежка финансова ситуация, обясни Щонов.
 
Според министъра НЕК има пари да изплаща само 50% от задълженията си към фирмите. "Дори да се разплаща при тези 50%, на някои фирми се плаща повече, на други по-малко. В правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната, в какви граници може да се регулира този процент. Но интересно е, че фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна", отбеляза Щонов.

Попитан кои са тези фирми, свързани ли са с партии, Щонов каза, че е публикуван списък на фирмите и с така се дава възможност на обществото да се запознае с тях. Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите, каза министърът.