Проф. Емилия Миланова, бившият подуправител на БНБ, която е оглавявал и банковия надзор, обвини Централната банка в неадекватна политика спрямо БНБ.

"Много съм гневна на политиката на БНБ, която е напълно неадекватна спрямо КТБ", каза Миланова пред Би Ти Ви.

Според нея членовете на БНБ са умни и интелигентни хора. Затова са възможни две хипотези - "ако действат по собствена воля, значи не познават нещата", "ако е по чужда воля, а това е много лошо - можем да обясним защо банката се води към неплатежоспособност" .

„Дълбоко не приемам начина, по който започна спорът между мажоритарния собственик и депутата от ДПС Делян Пеевски. Изключително елементарен, неинтелигентен”, подчерта Миланова.

„Но на мен после той ми се струваше съвсем организиран, с участието на прокуратурата, с участието на медиите, които засилваха паниката и с тази неподкрепа на централната банка”, допълни тя.

Според Миланова, институциите са длъжни да подкрепят КТБ, още повече преди изборите. „Не може без публични средства да се създадат условия за оздравяване на банката и за защита на интересите на всички вложители и на тези кредитополучатели, които осъществяват своя бизнес чрез банката”, категорична е тя.

„Основното, което трябва да си зададем като въпрос, е каква е цената на обявяването на КТБ в несъстоятелност. Пряката загуба е тази сума от 3, 700 млрд.лв. Това е загубата за данъкоплатците”, обясни Миланова. Тези пари трябва да бъдат платени от Фонда за гарантиране на влоговете. Според нея оттам не могат да се обезщетят всички вложители. Не достигат 2,6 млрд. лв. През 1997 г. видяхме как се събира масата на несъстоятелността. Тези негарантирани вложители ще получат малък процент от влоговете си, смята Миланова. Защо да не се използват публични средства, попита тя.