Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проф. Емилия Миланова, бившият подуправител на БНБ, която е оглавявал и банковия надзор, обвини Централната банка в неадекватна политика спрямо БНБ.

"Много съм гневна на политиката на БНБ, която е напълно неадекватна спрямо КТБ", каза Миланова пред Би Ти Ви.

Според нея членовете на БНБ са умни и интелигентни хора. Затова са възможни две хипотези - "ако действат по собствена воля, значи не познават нещата", "ако е по чужда воля, а това е много лошо - можем да обясним защо банката се води към неплатежоспособност" .

„Дълбоко не приемам начина, по който започна спорът между мажоритарния собственик и депутата от ДПС Делян Пеевски. Изключително елементарен, неинтелигентен”, подчерта Миланова.

„Но на мен после той ми се струваше съвсем организиран, с участието на прокуратурата, с участието на медиите, които засилваха паниката и с тази неподкрепа на централната банка”, допълни тя.

Според Миланова, институциите са длъжни да подкрепят КТБ, още повече преди изборите. „Не може без публични средства да се създадат условия за оздравяване на банката и за защита на интересите на всички вложители и на тези кредитополучатели, които осъществяват своя бизнес чрез банката”, категорична е тя.

„Основното, което трябва да си зададем като въпрос, е каква е цената на обявяването на КТБ в несъстоятелност. Пряката загуба е тази сума от 3, 700 млрд.лв. Това е загубата за данъкоплатците”, обясни Миланова. Тези пари трябва да бъдат платени от Фонда за гарантиране на влоговете. Според нея оттам не могат да се обезщетят всички вложители. Не достигат 2,6 млрд. лв. През 1997 г. видяхме как се събира масата на несъстоятелността. Тези негарантирани вложители ще получат малък процент от влоговете си, смята Миланова. Защо да не се използват публични средства, попита тя. 

 

 
 

 

Ключови думи

Коментари

какви публични средства да се използват, бре, каква пряка загуба за данъкоплатците, какво грешно са направили данъкоплатците, че да плащат, бре, да се намерят виновните и да си платят, да не се налага данъкоплатците да ги търсят

Виновниците са ясни: БНБ, прокуратура. Ала някакси няма кой да търси вина в тях. Служебното правителство и президентът отказаха вече.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.